Italien: ”Man kan inte göra nånting utan covidpass”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Città di Parma

I Italien har myndigheterna gått ”all in” när det gäller att införa vaccinpass. Där kan människor i princip inte göra någonting utan att ha ett sådant bevis.

Idag slopade Sverige så gott som alla restriktioner mot covid-19. Samtidigt avskaffas krav på vaccinbevis vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar samt mässor.

Man tar bort ”krav på deltagartak och andra uttryckta deltagarbegränsningar, till exempel krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap bort, liksom möjligheten till användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt mässor”, skriver regeringen.

Sedan vaccinpassen infördes kunde ovaccinerade till exempel inte gå på SHL-matcher. Men nu skriver SHL på sin hemsida:

”Efter två år av restriktioner som slagit hårt mot hockeyn meddelades det under torsdagsmorgonen att restriktionerna i samhället, även gällande offentliga tillställningar, slopas från den 9 februari. Det innebär att från onsdag nästa vecka krävs det ej vaccinationsbevis för att gå på SHL-hockey. Det görs heller inga begränsningar sett till antal besökare i arenorna.”

Ovaccinerade kan nu även gå på nattklubb i Sverige, även om de från myndigheternas sida ”rekommenderas” att inte göra det.

Passen har till stor del förlorat sin betydelse, skrev Skaraborgs Läns Tidning förra veckan.

– Ur rättslig synvinkel är det bra att det blev kortvarigt, sade Mårten Schultz, professor i civilrätt, till tidningen och kallade reglerna för en integritetskränkning.

Men i Italien har man gått i motsatt riktning.

Där kan man nästan inte göra någonting utan att ha ett covidpass.

Det skriver SVT:s Italien-korrespondent Jennifer Wegerup på Twitter.

”Många av er frågar om covidpass (vaccinpass). Man kan inte göra i princip något alls nu i Italien utan att ha det. Över 90% av italienarna är vaccinerade. Tog just en espresso och tankade längs motorvägen, efter att först ha behövt visa green pass i skannern”, förklarar hon samtidigt som hon visar upp en bild på en maskin som läser av vaccinbevisen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program