SD vill sitta med i en konservativ regering efter valet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Riksdagen

Sverigedemokraterna meddelar idag på sin partikongress att de kommer kräva att få sitta med i regeringen efter valet, om det konservativa blocket vinner. Sverigedemokraterna har tidigare varit otydliga huruvida detta är ett krav eller ej, men nu är det partiets huvudlinje inför att valrörelsen drar igång.

Det är mindre än ett år kvar till valet och Sverigedemokraterna vann nyligen en viktig seger i riksdagen i och med att de påverkade statsbudgetens utformning, vilket blivit en milstolpe i partiets historia. Partiet arbetar nu fram en ministerlista, vilken de kommer att använda i framtida förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna om det konservativa blocket vinner valet.

– I riksdagsgruppen befinner vi oss just nu mitt i ett stort utvecklingssteg. Tillsammans med övriga gruppledningen, (…), och inte minst vårt fantastiska riksdagskansli så har vi ägnat mycket tid under de senaste två åren, åt att förbereda oss på hur vi ska ställa om från att vara i opposition till att styra, sa riksdagsgruppledare Henrik Vinge (SD) under sitt tal på partiets partikongress idag som sändes på SVT.

Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt i en intervju med DN att Sverigedemokraterna aldrig kommer få ingå i en regering som leds av honom. Samtidigt har Moderaterna tidigare lovat väljarna att inte samarbeta överhuvudtaget med Sverigedemokraterna, vilket de nu gör. Hur sannolikt att hans nuvarande inställning i regeringsfrågan håller är därför oklar.

På Landsdagarna, som Sverigedemokraternas partikongress kallas, har ett dokument med riktlinjer för hur förhandlingar med andra partier ska gå tillväga beslutats om. Det innebär att partiet ska vara beredda att kompromissa, men det reglerar också att partiet ska lämna förhandlingarna om partiledningen anser att budet från övriga partier inte är tillfredsställande. Jimmie Åkesson meddelar också i en intervju med Dagens Industri att det inte är säkert att partiet röstar fram Ulf Kristersson som statsminister, om de inte får tillräckligt med politiskt inflytande.

Under sitt tal på Landsdagarna underströk också Vinge hur hösten varit historisk för Sverigedemokraterna.

– I juni i år så förklarade vi, återigen, att vi saknade förtroende för statsminister Stefan Löfvén. Det var väl ingenting nytt i sig. Det har man hört förut, men det som var fantastiskt den här gången var att för första gången i svensk historia så slöt en majoritet i riksdagen upp bakom misstroendeförklaringen. Stefan Löfvén blev därför den första statsministern någonsin att röstas bort i en misstroendeomröstning, berättade Henrik Vinge (SD).

Det innebär att en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering tvingats bort av Sverigedemokraterna. Det och Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budgetförslag som röstades igenom i riksdagen, är två stora politiska segrar för Sverigedemokraterna. Det innebär att den tilltänkta socialdemokratiska enpartiregeringen, under Magdalena Anderssons (S) ledning, kommer tvingas regera med en statsbudget som influerats av Sverigedemokraterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program