Global panik efter ny covidvariant – befaras slå ut vaccinskyddet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En ny variant av coronaviruset, kallad B.1.1.52, skapar nu oro bland regeringar och internationella organisationer. Varianten har så många mutationer av spikproteinet att det i värsta fall kan slå ut det eventuella skydd som ”vaccinen” ger.

Det är covidvarianten B.1.1.529, som upptäckts i Sydafrika, som nu skapar panik i delar av världen.

Bland annat stoppas flyg från Sydafrika och flera andra afrikanska länder. Brittiska medborgare som anländer därifrån måste sitta i karantän.

Enligt TT vill EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen införa ett nödflygstopp på grund av den nya covidvarianten.

Och Världshälsoorganisationen WHO ska hålla ett akut möte om varianten.

– Vi har kallat till ett särskilt möte för att diskutera detta. Inte för att skapa oro, utan för att vi har det här systemet för att kunna sammanföra forskare och diskutera vad det betyder, säger WHO:s Maria Van Kerkhove enligt The Hill.

Anledningen är att den nya varianten har 32 mutationer i spikproteinet, det protein som de så kallade vaccinen tränar kroppen att identifiera för att sedan kunna neutralisera viruset.

Muterar spikproteinet blir det problem, men det finns ännu inga konkreta bevis på att vaccinen är helt verkningslösa mot varianten.

Den nya varianten, som tycks öka fort i delar av Sydafrika, kan ha dubbelt så många mutationer som den nu dominerande deltavarianten. Totalt 50 mutationer, enligt BBC.

Detta skulle kunna betyda att B.1.1.529 lyckas kringgå det eventuella skydd en person får från vaccinen, som redan nu fungerar dåligt mot smittspridning.

B.1.1.529 har lyckats sprida sig till andra delar av Afrika samt Israel. Tiden kommer utvisa hur potent varianten är, och i vilken omfattning den lyckas sprida sig runt världen. I BBC påstås det att B.1.1.529 är extremt mycket mer smittsam än deltavarianten.

– Om det visar sig vara en välanpassad variant så visar historien att ingen kommer att kunna stoppa det på sikt. När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Att coronaviruset skulle mutera på detta sätt var precis det som forskaren och cellbiologen Ann-Cathrin Engwall varnade för förra året.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program