Blackrock: Putin har stoppat globaliseringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Larry Fink. "Global Economic Outlook." © Foto: World Economic Forum / Greg Beadle (CC BY-NC-SA 2.0)

Rysslands anfall mot Ukraina har satt stopp för den globalisering som pågått i över 30 år och som fondförvaltaren BlackRock byggt sin verksamhet på. Det hävdar företagets vd, miljardären Larry Fink, i ett brev till sina aktieägare.

Larry Fink, vd för den enorma amerikanska fondförvaltaren BlackRock, påstår nu öppet att Rysslands anfall mot Ukraina har ”rubbat den världsordning som funnits sedan kalla krigets slut”.

Och han fördömer angreppet mycket kraftigt.

Fink påpekar att BlackRock bland annat hjälper ukrainska flyktingar och att bolaget spelar en roll i det internationella arbete som pågår för att utestänga Ryssland från finansmarknaderna.

Den som har fel värderingar hör nämligen inte hemma där.

Han skriver:

”Kapitalmarknader, finansiella institutioner och företag har gått ännu längre än statliga sanktioner. Som jag skrev i mitt brev till chefer tidigare i år är tillgången till kapitalmarknader ett privilegium, inte en rättighet. Efter Rysslands invasion såg vi hur den privata sektorn snabbt avslutade långvariga affärs- och investeringsrelationer. BlackRock har åtagit sig att göra sin del… Ryssland har i huvudsak avskurits från de globala kapitalmarknaderna, vilket visar på storföretags engagemang för att verka i enlighet med kärnvärden. Detta ’ekonomiska krig’ visar vad vi kan uppnå när företag, med stöd av sina intressenter, står inför våld och aggression.”

Larry Fink förklarar att BlackRock grundades 1988 i samband med kalla krigets slut. Detta då man såg hur den tilltagande globaliseringen och tillväxten av kapitalmarknaderna gav upphov till en sådan ”tillgångsförvaltning” som BlackRock tillhandahåller.

Men nu har Rysslands president Vladimir Putin sabbat utvecklingen, vill Fink få det till.

”Vi trodde att världen skulle komma närmare varandra. Och vi såg det hända. Jag tror fortfarande på fördelarna med globalisering och kraften hos globala kapitalmarknader. Tillgång till globalt kapital gör det möjligt för företag att finansiera tillväxt, påskynda länders ekonomiska utveckling och göra så fler människor får uppleva ekonomiskt välbefinnande. Men den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi upplevt de senaste tre decennierna”, skriver han.

Enligt Larry Fink kan det ryska anfallet mot Ukraina få följdverkningar under decennier framåt, och ”markera en vändpunkt i världsordningen för geopolitik, makroekonomiska trender och kapitalmarknader”, skriver miljardären. Han tror också att kriget kommer påskynda övergången mot så kallade gröna energikällor i fler delar av världen, för att undgå beroende av rysk energi.

Men vem är det egentligen som stoppat vad? USA:s olagliga anfallskrig mot andra länder har nämligen inte lett till sådana sanktioner som nu införts mot Ryssland.

Se Jonas Nilssons dokumentär ”Makthavarna du aldrig valde”, som bland annat fokuserar på BlackRocks enorma makt i världen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program