Ukraina uppmanas förstöra ”högriskpatogener” i sina labb

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat Ukraina att förstöra farliga smittämnen, patogener, som finns i landets laboratorium, avslöjar Reuters. Organisationen är rädd för utsläpp. Labben har fått stöd av USA, EU och WHO, skriver nyhetsbyrån.

Tidigare i veckan rapporterade Swebbtv om ryska anklagelser om amerikanska ”krigslabb” i Ukraina. USA bekräftade sedan att Ukraina har ”biologiska forskningsanläggningar” i landet, som man är rädd ska hamna under rysk kontroll i kriget.

Nu avslöjas det att WHO har uppmanat Ukraina att förstöra ”högriskpatogener” i landets så kallade folkhälsolaboratorier.

Kriget anses nämligen innebära risk för utsläpp och att sjukdomar sprids bland befolkningen.

Enligt Reuters har Ukraina laboratorier som forskar om att kunna minska hot från sjukdomar som är farliga för både djur och människor, däribland covidsmittan. Och labben ska ha fått stöd från såväl USA, EU som WHO, skriver nyhetsbyrån.

WHO bekräftar att man samverkat med Ukrainas laboratorier i flera år. Avsikten med samarbetet påstås ha varit att ta fram en säkerhetspraxis för att förhindra utsläpp av patogener.

– Som en del av detta arbete har WHO starkt rekommenderat hälsoministeriet i Ukraina och andra ansvariga myndigheter att förstöra högriskpatogener för att förhindra eventuella utsläpp, säger WHO till Reuters.

Organisationen vill dock inte uppge när denna uppmaning gjordes, exakt vilka patogener eller toxiner det handlar om, eller om uppmaningen har hörsammats.

Ukraina har inte kommenterat informationen.

Rysslands anklagelser om krigslabb i Ukraina har återupprepats och förstärkts. Tidigare i veckan påstod det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova att ryska styrkor hittat dokument som påvisar ”ett akut försök att radera bevis på militära bioprogram” i Ukraina. Samtidigt hävdar man att det var USA som kontrollerade labben.

Enligt Zakharova har Ryssland dokument som bland annat visar att det ukrainska hälsoministeriet redan före invasionen den 24 februari beordrade att prover av pest, kolera, mjältbrand och andra patogener skulle förstöras, skriver Reuters i en annan artikel.

– Vi har hittat era egna produkter. Vi har hittat ert biologiska material. Det hade primärt militära avsikter. Och detta genomfördes i Ukraina. Vad gjorde ni där? Det är en helt annan kontintent, sade Maria Zakharova under en pressträff. Med tanke på att vi har obestridliga bevis kräver vi svar. Världen måste få veta. Vad var era planer?

Både Ukraina och USA har förnekat de ryska anklagelserna.

Även Reuters nämner alltså Rysslands beskyllningar, men säger att man inte oberoende kunnat bekräfta uppgifterna. WHO nämner inget om biovapen i sitt uttalande, påpekar nyhetsbyrån.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program