Bergström: Du behöver ta 50-70 vaccindoser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vaccinhysterin i Sverige är inte över. Nästa höst och vinter kan den brista ut igen. Tanken är nämligen att få dig att injicera 50-70 vaccindoser mot covid-19 under din livstid. Det förklarade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i SVT Morgonstudion i måndags.

Vaccinationsviljan mot covid-19 i Sverige minskar.

”Bara” 55 procent av dem som är dubbelvaccinerade har tagit en tredje dos.

Tack vare den smittsamma omikronvarianten har extremt många nu haft sjukdomen och har därför ingen anledning att injicera ett läkemedel.

Men det är inte Sveriges linje, och den tydligt minskande vaccinationsviljan oroar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Jag är orolig. Vi har ju hela tiden pratat om att det krävs två doser för att vara fullvaccinerad, men erfarenheter från andra länder visar att det krävs tre doser.

På frågan hur man ska motivera unga människor att ta tre doser tycker Bergström att man ska framhäva utlandsresor.

– Jag tar alltid till det här med resandet. Många länder kommer sannolikt kräva att du har tre doser i ditt vaccinpass för att du ska komma in i eller kunna göra saker i landet. Jag tycker det är ett argument man ska lägga in, säger han i SVT Morgonstudion.

Han får sedan frågan hur många sprutor totalt han tror svenskar kommer ta mot covid-19.

– Vi tar en dos till hösten. Jag tror det här blir en årlig aktivitet, att vi tar en dos varje år, kanske förhoppningsvis kombinerat med influensa, RS-virus och vanlig förkylning. Det tror jag. Så om man är 30 år gammal kanske det blir 50 eller 70 doser till, en gång per år, innan livet är slut.

På en annan fråga påpekar han:

– Vi brukar säga: Ingen är säker, förrän alla är säkra.

Tittarfrågorna som ska ha skickats in till SVT överträffar varandra i neurotisk sjukdomsrädsla. En av frågorna lyder: ”Jag ska umgås med min ovaccinerade bror. Kan jag krama honom? Han är 35, jag är 33.” Men det säger Begrström inte nej till.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program