Folkhälsomyndigheten kartlägger ovaccinerade – kräver ”hårt tryck” på befolkningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pressbild/Lena Katarina Johansson

Fortsatt massvaccinering är lösningen på coronasmittan. Det hävdar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i TV4 Nyheterna, trots att vaccinen inte stoppar smittspridningen. Det krävs nu ett ”hårt tryck” på befolkningen att fortsätta vaccinera sig, säger Carlson. Samtidigt antyder TV4 att det är medias uppgift att få så många som möjligt att ta vaccinet.

Det är klarlagt att vaccinering inte stoppar smittspridningen av covid-19. Detta syns i flera länder. Inte ens en mycket hög vaccinationsgrad på över 90 procent räcker för att stoppa smittspridningen, påpekade tre svenska virusforskare i en artikel på DN Debatt tidigare i veckan.

I Sverige har det bland annat skett covidutbrott på vaccinerade äldreboenden.

Virusets spikprotein muterar nämligen och gör vaccinen mindre och mindre effektiva.

Trots det hävdar nu Folkhälsomyndigheten att lösningen på covidsmittan är fortsatt vaccinering. Detta påstås vara ”avgörande” för att få kontroll på viruset. Nedstängningar fungerar inte, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i TV4 Nyheterna.

Carlson anser därför att det framöver krävs ett ”hårt tryck” på befolkningen att fortsätta vaccinera sig.

– Det är en grupp som inte är vaccinerad, men det är ju inte en homogen grupp. Det finns de som av medicinska skäl inte kan ta vaccinet, det finns de som ni inte har nått ut till, som vi i media inte heller nått ut till tydligen, svarar TV4-programledaren Anders Kraft och antyder alltså att det även är medias uppgift att få befolkningen att vaccinera sig och inte att i stället exempelvis granska vaccinet och dess effekt.

I klippet på tv4.se nämns inte att vaccinen inte stoppar smittspridning.

Enligt Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten försett regionerna med ”detaljerade kartor” som visar var flest ovaccinerade finns. Med hjälp av denna kartläggning hoppas myndigheten att regionerna får fler och fler att ta vaccinet.

Carlsons uppmaning till de personer som ännu inte vaccinerat sig är att det nu är ”dags att träda fram och vaccinera sig”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program