Arabiska hatinlägg mot Vilks – tusentals ”gillar” dödskraschen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: OlofE Inläggen: Skärmdump Instagram

Många användare i sociala medier uttrycker glädje över Lars Vilks brutala död på söndagen. Inläggen är bland annat skrivna på arabiska.

Sociala medier har översvämmats av inlägg efter dödskraschen på E4 på söndagen, där konstnären Lars Vilks och två civila poliser omkom i ett eldhav.

Men inläggen består inte bara av sorg, utan till stor del av hatiska kommentarer mot Vilks samt jubel och glädje över att han är död.

Enligt Världen idag handlar det om ett flöde av glädjereaktioner skrivna på arabiska.

Bland annat ses händelsen som ett gudomligt straff mot Vilks, som levt under dödshot i femton år från islamister på grund av hans islamkritiska konst.

En person skriver att eldhavet där Vilks dog är ”glada nyheter”.

”Från den här elden till helvetet”, heter det också.

Enligt Världen idag tar sig glädjen också yttryck genom ”gilla”-markeringar om dödskraschen. En enda sådan bild ska ha fått 2.800 positiva ”gillningar”.

”Kommentarsfältet på Sveriges största nyhetssajt på arabiska – Alkompis – är fyllt av hat och glädje över Lars Vilks död. Det här är ett till tecken på den utmaning som samhället står inför idag när det gäller integration”, skriver Bulletin-krönikören Omar Makram på Twitter.

Även Samnytt har sammanställt skärmdumpar på en mängd hatiska kommentarer. Vilks kallas bland annat för ”hund”, ”gris” och ”kafir”.

”Må han vila i urin”, skriver en person.

”Vila i helvetet, både Lars och poliserna”, skriver en användare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program