Lars Vilks särbo om politikernas krokodiltårar: ”En skam”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lars Vilks. Foto: OlofE

Lars Vilks särbo skulle egentligen ha varit med på resan som slutade i en dödskrasch på E4 vid Markaryd. Men polisen ville av någon anledning inte ta dem båda i bilen, rapporterar Kvällsposten. Enligt särbon är det en ”skandal” hur hon och Vilks behandlats de senaste åren, säger hon bland annat.

Det är i Kvällsposten som Lars Vilks särbo riktar skarp kritik både mot polisen och landets ansvariga politiker.

Hon är arg på hur hon och Vilks blivit behandlade.

Polisen gjorde inte livet för paret lättare utan tvärtom svårare. De gjorde allt för att hålla dem ifrån varandra, berättar hon.

Sista gången hon pratade med Vilks var per telefon, och då som så ofta om praktiska problem. Deras relation bestod mest av telefonsamtal.

Hon och Vilks har tvingats föra en kamp mot polismyndigheten, hävdar hon. Och enligt Kvällsposten har polisen klassat Vilks särbo som ett ”arbetsmiljöproblem”.

Särbon skulle egentligen ha varit med på resan till Stockholm, där Lars Vilks hade varit innan dödskraschen. Paret var bjudet till Stina och Kjell Dabrowski i Stocksund. Men polisen ville av någon anledning inte ta dem båda i livvaktsbilen. Däremot var alla allmänna färdmedel tillåtna, vilken särbon tycker är ”absurt” ur säkerhetssynpunkt.

Det hela blev för komplicerat, och därför slutade det med att konstnären åkte själv.

Efter dödsbeskedet har ingen från polisenheten kontaktat särbon, förklarar hon.

Samtidigt har hon sett hur politiker i sociala medier uttrycker sorg över Lars Vilks brutala död. Men det är ord som särbon inte godtar. Hon känner i stället hat och ilska.

– Alla politiker nu som twittrar hit och ministrar som twittrar dit, de kunde gjort något för oss när han levde istället. Varför gjorde de inget? Det är en skam. Jag kommer låna min röst så länge jag lever för att berätta om detta. För det är en skamfläck för Sverige det här, säger hon till Kvällsposten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program