Lars Vilks till Swebbtv: Jag ångrar inget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lars Vilks privatliv blev minst sagt komplicerat efter hans konstverk på en rondellhund som föreställer Muhammed. Men han hade gjort samma sak igen. Det sade han i en intervju med Swebbtv i februari förra året.

Muhammed som rondellhund samt träkonstruktionerna Nimis på Kullaberg i Skåne är två av Lars Vilks mest provokativa konstverk, men därmed också väldigt lyckade. Det förklarade han när Swebbtv pratade med honom förra året.

– Jag har egentligen inte gjort så många provocerande saker, men de jag gjort har blivit extremt långvariga. Nimis är ju fortsatt en provocerande historia som just nu engagerar länsstyrelsen för fullt igen. Och rondellhunden vilar ju knappast, sade han.

När Swebbtvs Jesper Johansson bad Vilks att se tillbaka på sitt liv innan rondellhunden och frågade om han skulle göra om samma sak igen, svarade konstnären:

– Ja. Man ska inte se bakåt på det sättet. Det är klart det varit olägenheter i mitt liv. Men som konstprojekt är det ju nästan perfekt . För det sätter fingret på där det är ömt och där man inte riktigt kan få ordning på saker och ting. Det finns ett problem.

Efter Lars Vilks brutala död vill nu plötsligt Höganäs kommun att hans konstverk Nimis på Kullaberg, som han byggt med drivved, ska få leva kvar.

”Höganäs kommun har framfört ett önskemål om att Kulturdepartementet ger stöd för att säkerställa att konstverken även framöver kan bevaras och vara en fortsatt nationell kulturangelägenhet”, skrev kommunen på sin hemsida igår onsdag.

Konstverket uppfördes olovligen 1980 och har lett till juridiska processor. Konstverket har setts som ett svartbygge.

Höganäs Instagram har det uppstått en diskussion efter kommunens besked.

”Har inte kommunen under många år motarbetat Nimis och försökt hindra Lars att bygga vidare? Det var väl till och med anmält som svartbygge av kommunen som tyckte att det skulle rivas? Det vänder snabbt”, skriver en person.

”Bygget har inte haft juridiken med sig, Höganäs kommun ser att platsen har ett stort kulturellt värde, därav skickades önskemålet till Kulturdepartementet om att Nimis ska få leva vidare”, svarar då Höganäs kommun.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program