Är det Expo som styr Sverigedemokraterna?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Vänsterextrema Expo hänger nu ut Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Richthoff för en film om Ukrainakonflikten som han delat och kommenterat på Facebook. I samband med detta påstår SD att Richthoff petats från riksdagslistan. Men enligt Roger Richthoff själv ville han inte vara med på listan. För några dagar sedan ställde SD in en föreläsning med Katerina Janouch, efter att de blivit konfronterade av Expo.

Förra veckan skulle Sverigedemokraterna i Jönköping anordnat en föreläsning med Katerina Janouch. Men efter att Expo ringt upp valde partiet att backa. Föreläsningen ställdes in.

Katerina Janouch. Foto: Swebbtv

– Jag har pratat med personer högre upp i partiet, och pressavdelningen, och de kom fram till att det inte var lämpligt och jag håller med. Jag vill inte göra något som skadar partiet, sade SD Jönköpings ordförande Björn Forsell till Expo.

Forsell ska även sagt sig vara ”tacksam” för informationen och att han fick den innan föreläsningen genomfördes, skriver Expo.

”Expos korståg mot yttrandefriheten går vidare. Jag är kvinna, Expo hatar frispråkiga kvinnor. Jag är invandrare, Expo avskyr invandrare som inte gör som Expo säger. Jag är judinna som inte är vänster, Expo tystar judar som inte lyder dem”, svarade Katerina Janouch på Twitter efter händelsen.

I måndags var det dags igen.

Nu har Expo hittat ett filminlägg som SD-riksdagsledamoten Roger Richthoff delat och kommenterat på sin Facebooksida.

I filmklippet ska konflikten i Ukraina bland annat ha förklarats med att den ryskspråkiga befolkningen i östra delarna av landet varit utsatta för en åtta år lång ”etnisk rensning” av ukrainska stykor. Filmen handlar även om biolabben i Ukraina, som fått stöd av bland annat USA och som Ryssland påstår varit avsedda för biovapen.

Expo hävdar att detta är ”Kreml-propaganda”.

Roger Richthoff. Foto: Swebbtv

”Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit”, skrev Richthoff vid inlägget.

– Ni håller på med trams. Jag tycker att ni är patetiska, skriv det, säger Roger Richthoff till Expo om deras artikel.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge påstår idag i TT att Roger Richthoff upprepade gånger visat ”uselt omdöme” i sociala medier.

Sedan säger Vinge till nyhetsbyrån:

”Det är sorgligt att se hur en kunnig och erfaren person skämmer ut sig på det här sättet. Han kommer inte att få förnyat förtroende utan får lämna riksdagen i samband med valet.”

I Expressen hävdas det att Richthoff ”petades” från riksdagslistan redan vid Sverigedemokraternas valkonferens tidigare i mars, inte på grund av filmklippet.

Men enligt Roger Richthoff stämmer inget av detta.

– Under 2018 meddelade jag partiets dåvarande gruppledare Mattias Karlsson att jag ville bli avlöst år 2022. Jag vill inte vara med på någon riksdagslista framåt, säger han till Aftonbladet.

I sociala medier lyfts nu frågan vems kungstanke det egentligen är som styr SD. Expos?

I ett svar till Samnytt har partiets Richard Jomshof tidigare hävdat att föreläsningen med Katerina Janouch inte var tillräckligt förberedd:

”Vare sig jag eller pressavdelningen har förbjudit någon föreläsning. Vi har däremot ett val att vinna i höst och då måste vi ställa höga krav på oss själva… Man kan mycket väl bjuda in externa föreläsare som inte är medlemmar i partiet, även om de inte delar våra åsikter i alla frågor. Men då måste det finnas ett tydligt syfte med en sådan föreläsning, vilket det uppenbarligen inte fanns. Ska man dessutom bjuda in allmänheten är detta ännu viktigare.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program