Lars Bern: SD har blivit mainstream – därför tappar de väljare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraterna har mer eller mindre blivit som övriga partier. Därför vinner partiet inga väljare längre. Det menar Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i en intervju.

Sverigedemokraterna lyckades bil ett stort parti genom att erbjuda en alternativ politik för väljarna. Det förklarar Lars Bern i en intervju med Swebbtv Nyheter.

Men i den senaste mätningen från Skop fick partiet bara 15,6 procent av rösterna, alltså betydligt lägre än valresultatet 2018.

På sistone har partiet bland annat stöttat vaccinpass och vänt i Nato-frågan.

– Att Sverigedemokraterna blev framgångsrikt berodde på att de kom med en alternativ politik till de övriga partierna och etablissemanget. Då lockade de massor av väljare. Men nu har de ju raderat ut det mesta av det genom att bli salongsfähiga. Därför tycker väljarna att det inte spelar någon roll. Då kan de gå tillbaka och rösta på Socialdemokraterna, säger Lars Bern.

I samma Skop-mätning ökar Socialdemokraterna till 34,7 procent. Det är en extremt hög siffra.

Men den socialdemokratiska ökningen är inte så konstig, enligt Bern. Folk tenderar att samla sig bakom det största partiet i kristider.

Korankravallerna under påsk skulle dock kunna påverka opinionen i en annan riktning.

Men att byta ut Stefan Löfven mot Magdalena Andersson som partiledare för Socialdemokraterna var ett oerhört smart drag, påpekar Lars Bern.

– Löfven framstod ju som mindre begåvad. Han klarade inte ens partiledardebatter, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program