Tyskland i krisläge – kan tvingas ransonera naturgas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Vuxi

Nu börjar de massiva sanktionerna som införts mot Ryssland att slå tillbaka mot Europa. Under onsdagen har Tyskland aktiverat sin krisplan för naturgas. Detta efter att Ryssland krävt betalt i rubel. Krisplanen betyder att Tyskland till slut kan tvingas till statligt ingripande och börja ransonera naturgas, uppger flera medier.

I går rapporterade Swebbtv om Rysslands krav på att så kallade ”ovänliga” stater måste börja betala för rysk naturgas i rubel i stället för dollar. Detta kan ske väldigt snart.

Bland ovänliga länder räknas EU, varifrån det införts sanktioner mot Ryssland och skickats vapen till Ukraina. Sverige är ett av dessa länder.

EU anser att Ryssland bryter mot ingångna avtal, eftersom det i avtalen står att gasen ska betalas i euro. G7-länderna avvisar Rysslands krav.

Enligt TT har detta nu tvingat Tyskland att aktivera sin krisplan för naturgas, vilket innebär ”ett första steg mot ransonering”.

Beskedet har fått priset på naturgas att stiga kraftigt. Dessutom påverkas de tyska elpriserna, vilket i sin tur påverkar elpriserna i södra Sverige eftersom elmarknaderna är sammanflätade, skriver nyhetsbyrån.

Reuters rapporterar att Tysklands besked är ”det tydligaste tecknet hittills” på att EU förbereder sig på ett avbrott i naturgasleveranserna från Ryssland.

Tysklands krisplan har tre steg. Man har nu aktiverat det första steget, vilket bland annat betyder att man samlat ihop ett kristeam för att hantera situationen.

Statligt ingripande för ransonering av gas ingår i ett senare skede av krisplanen, men landets ekonomiminister Robert Habeck uppmanar redan nu konsumenter och företag att minska konsumtionen och att ”varje kilowattimme räknas”.

– Vi måste vara beredda på en eskalering från Rysslands sida, säger Habeck.

Nästan hälften av Tysklands gasimport kommer från Ryssland. Enligt den tyska regeringen kan man inte göra sig helt oberoende av energi från Ryssland förrän tidigast 2024.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program