Antalet ukrainska flyktingar minskar kraftigt – ”Kriget har ändrat karaktär”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Simu Radu Matei/Malteser Romania

Den senaste veckan har antalet ukrainska flyktingar som kommer till Sverige minskat kraftigt, uppger gränspolisen för P4 Malmöhus. En tänkbar orsak är att kriget i Ukraina ändrat karaktär. Striderna pågår främst i de östra delarna av landet.

Det är gränspolisen i syd som nu berättar att antalet ukrainska flyktingar som kommer till Sverige minskat drastiskt.

För en vecka sedan handlade det om cirka 1.000 personer per dygn, sedan har det sjunkit till 100-200. I söndags kom bara 47 stycken till Sverige.

– En sådan kraftig nedgång hade vi inte väntat oss. Samtidigt har vi hela tiden känt att det varit svårt att göra riktiga prognoser på hur många som faktiskt kommer, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region syd, till P4 Malmöhus.

Men vad beror minskningen på? Det vet man inte säkert, men Berggren tror det kan bero på att kriget har ändrat karaktär. Rysslands intresse tycks nämligen ligga i de rysktalande östra delarna av Ukraina, där striderna också varit som hårdast.

Enligt gränspolisen har det rentav bildats köer tillbaka in till huvudstaden Kiev. Människor återvänder alltså trots det pågående kriget.

Polisen menar också att Ukraina är vana vid att hantera internflyktingar, eftersom striderna mellan Kiev-regeringen i västra delarna av landet och de pro-ryska rebellerna i öster egentligen pågått sedan 2014. Dessutom handlar det om ett ”jättestort land”, påpekar Mats Berggren.

Vad som händer framöver är dock oklart. Men om det fortsätter vara lugnare i västra Ukraina kanske flyktingströmmen avtar.

Tidigare har det kommit flera rapporterar om att ukrainska flyktingar ratat Sverige, eftersom det sker så mycket brott och våldtäkter här. Sverige ses som ett korrupt maffialand.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program