Staffanstorp vägrar ta emot utomeuropeiska kvotflyktingar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Migrationsverket planerar skicka flera utomeuropeiska kvotflyktingar till Staffanstorps kommun i Skåne på torsdag. Men kommunen vägrar ta emot sådana invandrare och tänker i stället prioritera ukrainska flyktingar, uppger TT.

Det är Staffanstorp som nu meddelar att man inte kommer ta emot några utomeuropeiska kvotflyktingar så länge kriget i Ukraina pågår.

Det klargör kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

På torsdag planerar dock Migrationsverket att anvisa fyra så kallade kvotflyktingar till Staffanstorp, enligt den så kallade bosättningslagen. Totalt kommer 36 kvotflyktingar anvisas till kommunen i år. Men Staffanstorps kommunstyrelse har beslutet om ett totalstopp för kvotflyktingar. Kommunen tänker i stället fokusera på ukrainska flyktingar.

Sonesson hoppas nu att myndigheten ”tar sitt förnuft till fånga” och inte skickar människorna till kommunen, förklarar han i TT. Han hävdar att detta vore cyniskt och att de fyra personerna då skulle förvandlas bli en slagklubba i debatten.

Kvotflyktingarna flygs in i Sverige och har redan fått uppehållstillstånd, men vilket land de fyra aktuella personerna kommer ifrån vill Migrationsverket inte uppge.

Enligt myndigheten har Staffanstorps kommun ett ansvar att möta upp kvotflyktingarna.

– Staffanstorp har sagt att de inte har för avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att vi är en myndighet som har svensk lagstiftning att följa, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket, till TT.

Men Christian Sonesson menar i stället att det är ett statlig beslut att ta hit invandrarna, och att ansvaret därmed faller på staten.

Länsstyrelsen i Skåne anser att Staffanstorp genom sin vägran att acceptera den statliga tvångsinvandringen därmed går emot rättsstatens principer.

Så vad händer om Staffanstorp inte tar emot de fyra kvotflyktingarna på torsdag? Det återstår att se. Migrationsverket vill inte kommentera vad som annars kommer ske.

Se Swebbtvs intervju med Christian Sonesson från förra året:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program