Zelenskyj talar inför Sveriges riksdag

Foto: Volodymyr Zelenskyy/Twitter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska tala inför ledamöterna i Sveriges riksdag i morgon. Det uppger riksdagen på sin hemsida.

Det är klockan 10.55 i morgon torsdag som Volodymyr Zelenskyj talar inför Sveriges riksdagsledamöter, som nyligen genomförde betydande vapenleveranser till hans styrkor.

”Under talet är plenisalen öppen för ledamöter, statsråd och inbjudna gäster. Pressläktaren är öppen för media. Talet kommer i efterhand att kunna ses via webb-tv”, skriver riksdagen.

– Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet, säger talman Andreas Norlén i ett uttalande.

Själv har Zelenskyj nyligen förbjudit 11 politiska oppositionspartier i Ukraina, något AP/Times of Israel rapporterade om i helgen. Däribland partiet ”Oppositionell plattform – för livet”, som har cirka 10 procent av platserna i landets parlament.

Volodymyr Zelenskyj har tidigare talat inför parlamenten i USA och Kanada, och då fått stående ovationer av närvarande politiker.