Klimatagenda bakom kriget? – Zelensky vill se ”grön omställning” omgående

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppmanar nu Europa att påskynda den ”gröna omställningen” och sluta använda rysk gas och olja. Den ukrainske ledaren tycker att förändringen ska genomföras ”så snart som möjligt”, uppger nyhetsbyrån Interfax.

Vilka krafter och agendor döljer sig egentligen bakom konflikten i Ukraina?

Swebbtvs analytiker Stig Berglund har nyligen sagt att han ser likheter mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

– Här dyker det två personer upp från ingenstans och stiger som raketer mot den internationella himlen. Det är väl ganska korkat att inte begripa att det bakom dessa raketkarriärer ligger mycket pengar och stora intressen, säger Berglund.

Klimatfrågan har aktualiserats på nytt i samband med kriget. För nu ska EU, inklusive Sverige, göra sig oberoende av fossila bränslen från Ryssland. Och det snabbt.

Kriget används som argument för detta.

– Prisuppgångarna vi sett under en längre är på grund av Rysslands agerande. Och de kraftiga prisuppgångarna på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, sade Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff tidigare i mars. Den här krisen visar varför vi måste lösgöra oss från beroendet av olja och gas som kontrolleras av Putin, och som bidrar till klimatkrisen. Den som har möjlighet att ställa om bör göra det nu.

Nu har även Zelensky börjat prata om ”grön energi”.

– Långt innan detta krig var det uppenbart att mänskligheten måste minska användningen av fossila bränslen. Eran av kol och olja har orsakat mycket allvarliga skador på miljön och vår planet som helhet. Grön teknik och grön energi har blivit ett logiskt och rättvist svar på denna utmaning, sade han när han talade till det danska parlamentet på tisdagen.

Ukrainas president fortsatte:

– Europas politik syftar redan till att minska förbrukningen av miljöfarliga resurser. Men Rysslands aggression mot Ukraina och mot allt som livet i Europa bygger på är ett argument för att påskynda den gröna omställningen.

– Europa måste sluta använda rysk olja så snart som möjligt!

Enligt Volodymyr Zelensky är det de ”hisnande intäkterna från energiresurser som gör att det ryska ledarskapet kan vara så övermodigt och bryta mot allmänt accepterade regler, sprida hat mot andra folk, mot oss och förstöra livet i sina grannländer”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program