”Kebabpizza, Zlatan” – kulturministern om svensk kultur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) hade svårt att svara på frågan om det finns en svensk kultur. Däremot kunde hon räkna upp flera exempel på ”kultur i Sverige”, under en utfrågning i riksdagen.

Det var under en interpellationsdebatt i riksdagen igår som SD-ledamoten Tobias Andersson ville veta om kulturminister Jeanette Gustafsdotter anser att det finns en svensk kultur, något Nyheter Idag var först med att uppmärksamma.

Men Gustafsdotter var inte så sugen på att tydligt besvara den frågan.

Hon ville mer få det till att det finns en ”kultur i Sverige”.

– Människor i Sverige genom historien och idag har formats i möten mellan kulturella intryck från olika håll, vilket innebär att en människa inte tillhör en och endast en kultur. Vi tillhör alla flera kulturer samtidigt, sade hon.

Sedan räknade kulturministern upp flera exempel på kultur i landet, däribland den somaliska författaren Suad Ali och den libanesiske skådespelaren Alexander Abdallah.

– Författaren Vilhelm Moberg, skådespelaren Evin Ahmad, konstnären Anders Zorn, filmskaparen och regissören Ingmar Bergman, sångaren och skådespelaren Monica Zetterlund, musikartisten Cherrie, författaren Astrid Lindgren, programledaren, artisten och författaren Gina Dirawi, dansbandet Arvingarna, författaren Suad Ali, konstnären Carl Larsson, serieskaparen och konstnären Liv Strömquist, popgruppen Abba, skådespelaren Alexander Abdallah.

Och Gustafsdotter fortsatte:

– Andra typiska svenska företeelser är: dalahästen, röda stugor med vita knutar, knäckebröd, demokrati, den sociala välfärden, allemansrätten, fika, kebabpizzan, Zlatan och Melodifestivalen.

– Jag hoppas att jag på detta sätt har kunnat klargöra för Tobias Andersson vad som är kultur i Sverige, påpekade kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Men Andersson verkade inte särskilt nöjd.

– Jag tror vi ägnar oss åt en lingvistisk prövning. Jag undrar om kulturministern kan tillstå att det finns en svensk kultur, och ministern svarar då att det finns en kultur i Sverige. Det är inte samma sak som att tillstå att det finns en särpräglad svensk kultur. Än så länge har hon inte svarat på frågan om det finns en svensk kultur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program