Segern: Karl Hedin får tillbaka sina vapen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ovan: Karl Hedin frias under direktsändning i Swebbtv.

Industriledaren Karl Hedin, som tidigare i år friades från misstankar om jaktbrott, får nu tillbaka sina jaktvapen. Förvaltningsrätten i Falun upphäver polisens beslut, rapporterar Svensk Jakt.

Det var i mars i år som Karl Hedin friades från alla misstankar om jaktbrott.

Även de tre andra som åtalades gick fria.

Karl Hedin greps 2018 misstänkt för att ha jagat varg. Myndigheterna satte in massiva resurser för att kunna driva ett åtal mot honom. Någon dödad varg eller andra bevis hittades dock aldrig. Karl Hedin har tidigare berättat i Swebbtv att han blev hämtad av internationella insatsstyrkan och förd med mycket hög fart till Stockholm där han sattes i fyllecell i fem dagar och sedan häktades med fulla restriktioner i en månad.

Karl Hedin uppfattar myndigheternas agerande som politisk aktivism riktad mot Sveriges jägare.

Trots den friande domen fick Hedin inte tillbaka sina jaktvapen från polisen, som myndigheten beslagtog och nu har haft i tre år. Detta har förstört Hedins liv.

– Jag är ju inte färdig med det här. Trakasserierna mot mig är ju inte slut med det här. Det är en delseger. Jag måste få tillbaka mina vapen för att kunna få tillbaka ett normalt liv, sade Karl Hedin i direktsändning i Swebbtv samtidigt som han tidigare i år friades från brottsmisstankarna om jaktbrott.

Nu har frågan om hans vapen hamnat i förvaltningsrätten i Falun, där Hedin vinner ännu en seger.

Men segern kom inte av sig självt.

Enligt Svensk Jakt har polisen fortsatt motarbeta Karl Hedin. Först vägrade myndigheten fatta något nytt beslut i frågan, med hänvisning till att den friande domen mot honom var överklagad. Då påpekade Hedin och hans advokat att interimistiska beslut, som beslagtagna vapen utgör, ska prövas på nytt när det uppstår nya omständigheter. Men polisen fortsatte obstruera.

Det var då Karl Hedin gick till förvaltningsrätten, där han alltså nu vinner i frågan. Domstolen hänvisar till den tydligt friande domen i Västmanlands tingsrätt.

Förvaltningsrätten skriver att tingsrätten friat Karl Hedin från brottsmisstankar och att det ”med hänsyn till vad som framkommer i domen från tingsrätten, inte längre anses sannolikt att Karl Hedins tillstånd att inneha vapen m.m. kommer att återkallas vid en slutlig prövning”, uppger Svensk Jakt.

Rätten påpekar också, citerar Ledarsidorna.se, att till skillnad från polisen ”anser förvaltningsrätten att även sannolikheten för att den enskilde kommer att dömas för ett brott ska beaktas vid prövningen om den enskildes vapen ska omhändertas”.

Polisens beslut att omhänderta hans vapen, ammunition samt tillståndsbevis ska således upphävas, konstaterar domstolen.

Karl Hedin hade alltså rätt. Det var han och hans advokat som hade juridiken på sin sida, enligt förvaltningsrätten. Inte polisen.

– Det blir först när jag har dem i bilen som det kommer att kännas riktigt bra, säger Karl Hedin om sina vapen i en kommentar till Svensk Jakt.

Polisen kan överklaga förvaltningsrättens utslag till tillkammarrätten. Där krävs det dock prövningstillstånd för att ärendet ska prövas. Karl Hedin tror inte att ett sådant tillstånd kommer beviljas, om polisen skulle gå vidare med en överklagan. Han hoppas polisen accepterar förvaltningsrättens besked, säger han till Svensk Jakt.

Enligt tidningen Jaktjournalen har en handläggare hos polisen bekräftat att det inte kommer ske något överklagande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program