Vinterns elpris kan bli brutalt – ”dubbelt så högt” som i fjol

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Novoklimov (Public Domain)

Elpriset i Sverige blir troligen dubbelt så högt i vinter jämfört med i fjol. Detta enligt en rapport från elbolaget Bixia, uppger företaget på sin hemsida.

Den svenska energikrisen ser bara ut att bli värre.

Förra vintern fick svenskarna en chock. Elräkningen kunde hamna på extrema summor, för vissa på 10.000-20.000 kronor i månaden.

Men den här vintern kan det spåra ur ännu mer. Dubbelt så mycket.

Elhandelsbolaget Bixia konstaterar att det redan nu – mitt i sommaren – varit ”extremt höga elpriser” i södra Sverige.

Och det mesta tyder det att på elpriset kommer bli ännu högre kommande vinter. Det förväntade elpriset ligger just nu ”dubbelt så högt som förra vintern”, skriver Bixia.

Aldrig tidigare har heller elpriserna varierat så mycket mellan dag och natt som det gjort den här sommaren. På natten kan elen vara så gott som gratis, varför Bixia föreslår att man till exempel tvättar sina kläder på natten för att spara pengar.

– Hur dyrt vårt nordiska elpris kan bli som mest beror på vad det för ögonblicket kostar att producera el i Tyskland och hur billigt det kan bli beror på mängden förnybar kraft vi kan producera och vår vattenkraft fungerar som en starkt dämpande faktor. Helt säkert är att priset på el kommer att variera kraftigt även i närtid, men det kommer att ta tid innan vi ser ett normaliserat läge på bränslemarknaderna och elterminerna indikerar en hög prisbild ända fram till våren 2024, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett uttalande.

Enligt Ekot förväntas priset bli dubbelt så högt i hela landet, men värst i södra Sverige.

– Man kan nog förvänta sig att det blir gott och väl det dubbla som föregående vinter som läget ser ut nu, säger Sigvardsson till SR.

Redan i juni rapporterade Dagens industri att elpriserna kan ”rusa ytterligare till uppemot 5 kronor per kilowattimme kommande vinter”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program