Skyller prisökningar på Putin: ”Priset vi måste betala för frihet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Regeringen kommer bland annat dela ut 1.000 kronor i bidrag till alla bilägare i landet för att motverka de skenande prisökningarna. Skulden läggs upprepade gånger på Rysslands invasion av Ukraina. En av regeringens utgångspunkter i den ekonomiska situationen framöver är att stå bakom ”sanktioner mot Ryssland”. Regeringen tänker använda kriget i Ukraina för att ”ställa om” det svenska samhället och göra sig oberoende av gas och olja.
– Vi ska införa tuffa sanktioner mot Ryssland, och vi ska stärka Sverige. Vi har skjutit till en halv miljard till Ukrainas fond för att stödja landets väpnade styrkor, sade finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff idag.

Regeringen presenterade idag ett så kallat åtgärdspaket för att motverka prisökningarna i Sverige.

Enligt regeringen beror ökningarna på ”invasionen av Ukraina”, vilket påstods flera gånger.

”Rysslands invasion av Ukraina har lett till ökade priser på drivmedel och el… Regeringen agerar utifrån tre viktiga principer: stötta Ukraina, sanktioner mot Ryssland och stärka Sverige”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Vi presenterar idag ett exceptionellt åtgärdspaket för att möta de prisökningar vi nu ser med anledning av Rysslands invasion, säger finansminister Mikael Damberg. Läget är fortsatt osäkert och priserna rör sig mycket, men vi ser att vi måste stötta konsumenter i detta akuta skede och samtidigt vidta åtgärder för att fortsatt minska vårt fossilberoende.

Åtgärderna består bland annat av ett bidrag till varje privatperson som äger en personbil. Det handlar om ett bidrag på 1.000 kronor per bilägare. De som bor i gles- och landsbygd kan få ytterligare 500 kronor. Totalt rör det sig om 4 miljarder kronor.

Samtidigt sänks skatten på diesel och bensin tillfälligt mellan juni och oktober 2022. Detta väntas ge en bensin som är 1,30 kronor billigare.

Elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad i södra och mellersta Sverige, och man ska också införa höjt bostadsbidrag till barnfamiljer.

På längre sikt kan även den så kallade reduktionsplikten frysas, säger regeringen.

– Kriget kommer påverka oss ekonomiskt. Så vi måste vara beredda på att vara uthålliga. Läget är påfrestande och mitt besked är att det fortsätter kommer vara det under en tid framöver. Det är priset vi får betala för frihet, trygghet och säkerhet. Vi ser tydliga effekter med mer osäkerhet på finansmarknaden, genom att priset på flera viktiga varor, så som bensin, diesel och el har ökat. Prisuppgångarna vi sett under en längre är på grund av Rysslands agerande. Och de kraftiga prisuppgångarna på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, påpekade Mikael Damberg under måndagens pressträff.

Regeringen ökar också anslaget för klimatbonusen med 3,9 miljarder kronor, vilket betyder att en person som köper en elbil får 70.000 kronor i ekonomiskt bidrag.

Enligt regeringen bör Ukrainakriget användas för att ”ställa om” samhället.

– Vi skjuter till nästan fyra miljarder till klimatbonussystemet. Den här krisen visar varför vi måste lösgöra oss från beroendet av olja och gas som kontrolleras av Putin, och som bidrar till klimatkrisen. Elektrifieringen av fordonsflottan i Sverige går väldigt snabbt. Vi har högst antal nyregistrerade elbilar i hela EU. Den som har möjlighet att ställa om bör göra det nu.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program