Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 åter i drift

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 är igång igen efter att nödvändiga reparationer är genomförda, enligt vad TT skriver åt DI. Detta efter att reaktorn drabbats av en bränsleskada. Nedstängningen fick som förväntat konsekvenser för elpriset.

Efter att regeringen med stöd av flera partier i riksdagen successivt avvecklat kärnkraften har framförallt södra Sverige drabbats av en elprischock. Detta har tvingat många att leva i knappt uppvärmda hus då de inte haft råd med normal elförbrukning. Många har fått elpriset mångdubblerat under energikrisen, vilken slagit till med full kraft under vintern.

På grund av att Sverige har så få kärnkraftverk kvar, och har skapat ett stort beroende av det väderberoende energislaget vindkraften, så påverkas elpriset kraftigt när något av de sex kvarvarande kärnkraftsreaktorer tvingas till reparationer och det blåser för lite. Swebbtv Nyheter frågade OKG, som driver Oskarshamns kärnkraftsreaktorer, om det finns ytterligare planerade uppehåll eller risk för framtida behov av reparationer.

– Vi planerar för att Oskarshamn 3 ska vara i drift fram till revisionsavställningen i april, men som för alla tekniska anläggningar, man kan inte garantera någonting. Det kan uppstå avvikelser som måste hanteras, meddelar kommunkationschef Désirée Liljevall

Priserna har påverkats under stoppet av produktionen i kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3. Elpriset skenade återigen, enligt DI, när väderförutsättningarna inte var optimala för vindkraften under stoppet för reaktorn. Prisstegringarna skedde innan kriget i Ukraina hade brutit ut.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program