Västvärlden kan bli stora förloraren: ”Mycket vårdslöst att göra så här”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige


Hur kommer världen se ut i framtiden? Det går inte att säkert veta, säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund i ett nytt program. Att globaliseringen nu upphört, som vissa menar, på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland innebär nämligen en så stor omvälvning av världen att konsekvenserna inte är beräkningsbara.

Det var BlackRocks VD Larry Fink som nyligen påstod att den ryske presidenten Vladimir Putins invasion av Ukraina har satt stopp för globaliseringen.

Så hur kommer den nya ordningen i världen att bli, och hur kommer olika länder drabbas?

De anti-ryska sanktionerna har inte fått den effekt som västvärlden, som enat sig mot Ryssland, önskat. Rubeln har redan återhämtat sig och om Putin uppnår sina mål i Ukraina, vilket han ser ut att göra enligt Stig Berglund, kan den ryska staten bli ännu starkare.

Det hela skulle kunna sluta med väst som den stora förloraren. Övriga världen har nämligen inte enat sig mot och isolerat Ryssland, eller ensidigt ställt sig på Kiev-regeringens sida.

Världens ekonomiska system ser onekligen ut att fragmenteras, vilket bara det är en enorm förändring. När USA fryste 315 miljarder dollar av den ryska centralbankens valutareserver sänkte man också förtroendet för det nuvarande internationella finanssystemet.

För vem vågar nu lita på västvärlden?

Dollarn kan succesivt förlora sin globala dominans samtidigt som centralbankers reservtillgångar diversifierias i olika valutor.

Tilliten i världen är borta och mycket produktion lär nu flytta närmare de egna länderna.

– Vi vet inte hur den nya världen ser ut, förklarar Stig Berglund. Ta bara det här med finansrestriktionerna. Det är omöjligt att veta hur det slår på sikt. Med Guds hjälp kanske det inte slår så förfärligt illa. Men det här är ett komplext system, så komplext att det inte går att se. Det är en myriad av samband av konsekvenser och återverkningar som går i kaskader genom en förfärlig massa aktörer. Det är inte beräkningsbart hur det kommer att slå.

– Därför är det väldigt vårdslöst att göra en sån här sak, påpekar han.

Och eftersom följdverkningarna inte är överblickbara uppstår nu en farofylld ovisshet i världen.

Den polarisering som sker kan sluta med västvärlden på ena sidan, och Ryssland, Kina, Indien och en rad andra länder på andra sidan.

Det kan helt enkelt sluta med att det blir väst som isoleras, som decimeras.

– Ja, vi blir ju den lilla delen. De utgör ju 60-70 procent av världens BNP, och kanske ännu större andel av befolkningen. I det sammanhanget är det vi som blir de små.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program