Kroatiens president: Sanktionerna funkar inte – de drabbar Europa och Putin skrattar åt oss

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sanktionerna mot Ryssland fungerar inte och kommer i slutändan drabba Europas folk. Det sade Kroatiens president Zoran Milanović på tisdagen, rapporterar Euractiv.

Det var i samband med ett EU-toppmöte om Ukraina i Kroatiens huvudstad Zagreb som landets president Zoran Milanović varnade för att västvärldens sanktioner mot Ryssland inte fungerar.

Men inte bara det. Sanktionerna kommer få motsatt effekt och i praktiken slå mot européer i stället, som får betala högre priser, enligt Zoran Milanović.

De argument som EU framfört för att inte införa ett gasembargo är ”en förolämpning mot sunt förnuft”, anser han. Då hade det varit bättre att införa ett fullständigt embargo.

Nu kommer EU omedelbart göra sig av med drygt två tredjedelar av rysk olja. Vissa länder undantas dock tills vidare. Men Europa är särskilt beroende av rysk gas, och vill därför inte skippa den.

– Sanktionerna fungerar inte. Rubeln har inte fallit, Ryssland känner inte av de ekonomiska konsekvenserna, och när det väl känns av kommer kriget att vara över. Men priset får betalas av europeiska medborgare. Putin kommer behålla sitt självbelåtna leende samtidigt som olja och gas bara går någon annanstans eftersom efterfrågan är så hög, sade Milanović.

Presidenten förklarade också att EU:s anti-ryska sanktioner så som de nu är utformade ”inte skulle vara effektiva ens mot Serbien” och att de troligen bara kommer leda till att Europas folk får mindre pengar i sina plånböcker, uppger RT.

Samtidigt säger Kroatiens premiärminister Andrej Plenković i HRT att han informerat EU om att landets Adriatiska pipeline, JANAF, hade kunnat höja sin kapacitet från 11,4 miljoner ton till 15,6 miljoner ton och därmed leverera tillräckligt med olja till Ungern och Polen. Enligt Plenković skulle Kroatien, med hjälp av små investeringar, kunna bli ett europeiskt energiregionalt nav.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program