Väst hade inget intresse av fred i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Ukraina hade kunnat undvikas redan 2021. Men västmakterna var helt kompromisslösa med Ryssland. När kriget börjat fanns det en gångbar fredsförhandling, men även denna stoppade ledarna i väst. Västs agerande är ”chockerande”, säger professor John Mearsheimer i en ny intervju med juristen Andrew Napolitano.

I slutet av 2021 försökte Rysslands regering få till en diplomatisk lösning för att undvika krig i Ukraina. Ryssland ville att USA skulle respektera Rysslands nationella säkerhet. USA ville dock inte veta av förslaget.

Sveriges regering har bekräftat att Ukrainakriget handlar om Natos expansion.

Det har även Natos egen generalsekreterare Jens Stoltenberg förklarat.

– Det är historiskt att Finland nu är medlem i alliansen, sade Stoltenberg vid Europaparlamentet den 7 september i år. Och vi måste komma ihåg bakgrunden. Bakgrunden var att president Putin hösten 2021 förklarade och faktiskt skickade ett förslag till ett fördrag som de ville att Nato skulle underteckna, för att lova inte mer Nato-utvidgning. Det var vad han skickade oss. Och det var en förutsättning för att inte invadera Ukraina. Naturligtvis undertecknade vi inte det… Så han gick i krig för att förhindra Nato, mer Nato, nära sina gränser. Han har fått precis motsatsen.

Enligt John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, är västmakternas agerande chockerande.

– Det är otroligt, säger nu den legendariska statsvetaren i Judge Napolitano. Jag menar, går man tillbaka till den 17 december 2021, två månader innan kriget startade, så jobbade ryssarna övertid för att få till en diplomatisk lösning. Detta var alltså före kriget. Men vi gav dem ingenting.

– Vi uppvisade anmärkningsvärt lite intresse i att försöka stoppa detta, trots att vi samtidigt sprang omkring och sa att kriget kommer. Sen startar kriget, och då inleds de här fredsförhandlingarna som involverar israelerna, turkarna och andra. Och det ser ut som att det kommer lyckas. Man kommer lyckas stoppa kriget. Zelensky är för det, Putin är för det. Och vad gör vi då? Alltså USA och (Storbritannien?). Vi avbryter det. Det är galet.

Även senare det året ska Bidenadministrationen ha avvisat ett ”smart” förslag från de egna leden om att få slut på kriget, berättar han.

– Så här är vi idag. Med ett desperat Ukraina, och Ryssland i förarsätet, säger Mearsheimer.

Se hela intervjun HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program