Lavrov: Europas politiker grundlurade av USA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

USA:s plan var att krossa Ryssland via Ukraina. Detta misslyckades fullständigt. Men man lyckades med ett annat mål, att försvaga sina konkurrenter i Europa. Det är vad som hänt de senaste två åren, enligt Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. Europas politiker är helt i händerna på USA. De gör vad USA säger, även om det innebär att offra Europas välstånd och framtid. Europas ”elit” är simpla nickedockor, menar han.

Europas makthavare är fullständigt förda bakom ljuset av USA.

Det menar Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

Vad som i praktiken har hänt efter kriget i Ukraina är nämligen att Europas avindustrialiseras.

– Beskåda hur många gånger USA:s ekonomiska tillväxt överstiger Europa, påpekade Lavrov under Primakov Readings International Forum. Frankrike verkar uppvisa nolltillväxt. Tidigare motorer i den europeiska ekonomin (Tyskland och Storbritannien) kommer uppvisa negativ tillväxt. Efter en serie lagar som antogs av amerikanerna för att bekämpa inflationen och andra saker är energipriserna i USA fyra till fem gånger lägre än i Europa, som är hemsökt av avindustrialisering. Företag som är bekymrade över sin framtid flyttar till USA.

– Jag är säker på att detta inte är en slump, utan en beräknad politik som bedrivs av Washington eftersom Europa är en konkurrent som USA inte behöver. De behöver en grupp oansenliga människor som kommer att göra vad de blir tillsagda. Jag vill inte förolämpa européerna, men nuvarande politiska eliter agerar exakt på det här sättet.

USA:s plan var egentligen att använda Ukraina för att försvaga Ryssland.

Men det misslyckades ju.

– Planen är att göra Ukraina till ett direkt hot mot Ryssland, inklusive förstörelse och eliminering av allt ryskt i det landet. USA och Storbritannien planerade att bygga flottbaser vid Svarta havet och Azovska havet. Planen misslyckades och vi svarade som vi gjorde. Och det hände inte över en natt. Vi varnade dem i över åtta år. Vi föreslog fördrag om europeisk säkerhet som skulle ge stabilitet på kontinenten utan någon expansion av militärpolitiska block. Vi var redo att inte utöka (den postsovjetiska militäralliansen) CSTO. Detta har pågått sedan 2009.

Men USA lyckades alltså försvaga sin konkurrent Europa.

– Om och när de kommer till besinning och kommer med sina erbjudanden, kommer vi tänka två gånger innan vi agerar och väga in om deras förslag tillgodoser våra intressen och bedöma våra europeiska kollegors tillförlitlighet, förklarade Sergey Lavrvov. De har allvarligt undergrävt sin förmåga att förhandla samt sitt rykte. Möjligen är inte allt hopp ute än.

Lyssna på hans uttalande HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program