”Viktor Orbán enda europeiska ledaren som ser realistiskt på Ukraina”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

Av europeiska ledare är det bara Ungerns Viktor Orbán som ser realistiskt på konflikten i Ukraina. Det säger den världsberömda professorn Jeffrey Sachs till Magyar Nemzet.

Det är i en intervju med Ungerns största tidning Magyar Nemzet som den amerikanska ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs berömmer landets ståndpunkt i Ukrainakriget.

Enligt Sachs är Ungerns premiärminister Viktor Orbán den enda europeiska ledare som ”ser realistiskt på situationen i Ukraina”.

Han påpekar också att det förödande kriget enkelt hade kunnat undvikas, om det inte vore för västvärldens oresonliga militära expansion.

– Det råder ingen tvekan om att kriget hade kunnat undvikas. Från och med Bill Clinton varnade amerikanska diplomater ständigt den nuvarande presidenten för farorna med Natos expansion, särskilt i fallet med Ukraina och Georgien, säger han till Magyar Nemzet.

I december 2021 försökte Rysslands regering enligt Jeffrey Sachs undvika krig genom att presentera ett förslag om ett amerikansk-ryskt fördrag gällande säkerhetsgarantier, där fokus låg på just Natos expansion österut. Ryssland ville helt enkelt att USA skulle respektera Rysslands nationella säkerhet. USA ville dock inte veta av förslaget.

Jeffrey Sachs hävdar också att Nato-chefen Jens Stoltenberg tillsammans med Storbritannien – som av historiska skäl är kraftigt ryssfientligt – samt de neokonservativa i USA varit de mest drivande i Natos expansion, något som Ryssland aldrig någonsin kommer acceptera.

En långsiktig fred, som egentligen skulle gynna alla parter, kan byggas på sex principer, menar professorn. Däribland att Nato inte expanderar sin krigsorganisation till Ukraina och Georgien.

I verkligheten har Ukraina nu blivit den överlägset största förloraren i konflikten, anser han.

USA gör nämligen allt för att bevara sin globala hegemoni. Men det förgäves, enligt Sachs. De flesta av världens länder köper inte västs narrativ om Ukraina, påpekar den ungerska tidningen.

– Det internationella systemet har redan förvandlats till ett multipolärt sådant, men samtidigt förstår inte amerikanska politiker detta. De har fastnat i ett tänkesätt och en världsbild som varit omodern i minst trettio år, säger Jeffrey Sachs i intervjun.

USA borde i stället acceptera en multipolär värld, tycker han. I vilket fall som helst kommer Ryssland inte bli en permanent fiende, även om det kan se ut så i dag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program