Vaccinfrågan omformar Kanadas politik – högerpolitiker kallar ut ”finanseliten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den konservativa parlamentsledamoten Pierre Poilievre, som stödjer lastbilsförarna som demonstrerar mot vaccintvång i Ottawa, säger han vill bli Kanadas nästa premiärminister. Han avser alltså ersätta vänsterliberalen Justin Trudeau och lovar göra kanadensarna ”till de friaste människorna på jorden”. Vaccinfrågan skakar om landets politik.

Nu börjar oppositionella politiker surfa på vågen av kritik mot vaccintvång och restriktioner.

Den konservative politikern Pierre Poilievre, som suttit i Kanadas parlament sedan 2004 och är skuggfinansminister i oppositionen, uppger han vill bli landets nästa premiärminister.

Hans mål är alltså även att bli partiledare för det konservativa partiet.

– Regeringar har blivit stora och bossiga. De spenderar mer än någon gjort sedan andra världskriget. De kontrollerar allt mer av vad du tjänar, och du kontrollerar allt mindre. De har skapat inflation genom att låna och trycka pengar för en halv biljon dollar, vilket har ökat miljardärernas tillgångar, ökat den skuld våra barn ärver och ökat levnadskostnaderna för arbetarklassen. Familjer kämpar för att överleva och 30-åringar bor hemma, säger han i en film.

– Samtidigt har en liten finanselit med tillgång till alla nytryckta pengar köpt upp fastigheter och hyrt ut till en växande grupp av permanenta hyresgäster, som aldrig kommer ha råd med ett eget hem. Och de som protesterar blir tystade och svårtmålade. Med hjälp av covid har Trudeau attackerat småföretagare, lastbilsförare och andra andra hårt arbetande kanadensare.

Poilievre lovar ge makten tillbaka till folket. Kanada ska bli världens mest fria land, är budskapet han lanserar som svar på de hårda inskränkningar i samhället som ”pandemin” lett till.

– Trudeau tror att han är din chef. Men han har fått det baklänges. Det är du som är chefen. Det är därför jag kandiderar till premiärminister. För att ge dig tillbaka makten över ditt liv. Tillsammans kan vi göra kanadensare till världens mest fria folk, säger han och fortsätter:

– I ett fritt land ska en liten stat skapa större utrymme för medborgarna. Men storföretag och myndigheter kommer slåss med näbbar och klor för att stoppa detta. Så det kommer inte bli enkelt. Men tuffa vägar leder till de bästa destinationerna. Vår destination är ett Kanada där regeringen är tjänare, inte härskare. Du är härskare över ditt öde. Du är kapten över din själ.

Men i sociala medier råder oenighet om vem som bäst kan leda landet, och det ifrågasätts om Pierre Poilievre är en äkta motståndare till globalisterna.

Vissa lyfter i stället fram Maxime Bernier, som lämnade Konservativa partiet 2018 för att bilda Kanadas folkparti. Han har varit en tydligare opponent till covidrestriktionerna. Bernier har inget intresse av att återgå till det konservativa partiet, sade han nyligen, utan uppmanar i stället personer som Poilievre att gå med i Folkpartiet.

Kanadas politik kan komma att helt omformas till följd av covidrestriktionerna och vaccintvånget.

”Kanadas politik definieras allt mer av frågan kring vaccintvång. De politiska partierna omformas av frågan. Ottawas gator ockuperas av den. Och ingen vet hur det här slutar”, skriver en av landets största tidningar The Globe and Mail.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program