Studie: Covidvaccin halverar bara risken för sjukhusvård

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-4.0

En ny brittisk studie visar att personer vaccinerade mot coronaviruset halverar sin risk att hamna på sjukhus, uppger DN. Samtidigt kan vaccinerade gå runt symtomfria men ändå smittade av viruset, och därmed smitta andra, visar studien. Detta kan framtvinga fortsatta coronaåtgärder i samhället.

Det är brittiska forskare som granskat genombrottsinfektioner vid covid-19, alltså vaccinerade personer som ändå blir smittade av viruset.

Den som fått två doser av vaccin mer än halverar risken att hamna på sjukhus. Men vaccin är ingen garanti för att inte smittas. Möjligheten att vara symtomfri under infektionen fördubblades för den vaccinerade, enligt studien.

Risken för postcovid, långvariga symtom i minst 28 dagar, halverades också.

Att vaccinerade går runt symtomfria men ändå kan smitta innebär alltså en risk för omgivningen och kan leda till fortsatta restriktioner i samhället.

Risken att smittas även efter vaccinering är störst för äldre och sköra människor.

– Det är data som pekar på att även om du är dubbelvaccinerad kan du eventuellt smittas med väldigt milda symtom och då kan du också vara smittsam. Det ska vi ha i åtanke när det blir vinter och det kommer ha gått ett tag från vaccinering, framför allt för de äldsta, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och deltidsanställd på Folkhälsomyndigheten, till DN.

Enligt Mirazimi kan konsekvensen av studien bli coronaåtgärder även i framtiden, och oavsett om Sverige får en hög andel vaccinerade.

Till exempel kan fullvaccinerad personal på äldreboenden komma att få milda symtom och smitta de äldre med covid-19. Så bristfälliga är vaccinen.

Studien gör ingen skillnad på de olika vaccinen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program