Unga väljer bort barn för klimatets skull: ”Sparar 60 ton koldioxid per år”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En tredjedel mellan 20-45 år i USA påstås ha låtit sin familjebildning påverkas av ”klimatet”, uppger SVT. Sarah, 32, är en av dem. Att inte skaffa barn sparar nämligen nära 60 ton koldioxid per år, konstaterar hon. Att hon har ”vit” hudfärg har också påverkat hennes beslut.

Att inte skaffa barn för att ”rädda klimatet” är en fråga som dyker upp då och då.

Nu uppmärksammas den av SVT och Utrikesbyrån.

Enligt SVT har en kartläggning från New York Times visat att en tredjedel av unga amerikaner väljer att skaffa färre barn på grund av ”klimatförändringar”.

SVT har talat med Sarah, som nu är 32 år gammal, och som inte tänker skaffa några barn alls eftersom hon tror att det skadar klimatet.

Som tonåring hade hon räknat med att få barn. Det är ju det alla får, även om hon själv inte kände så starkt för att skaffa det.

När hon sedan fick reda på vilken ”klimatpåverkan” ett barn orsakar, var det enklare att ta beslutet: hon skulle inte bli mamma.

Detta baserar hon bland annat på en matematisk uträkning om att ett barn orsakar 58,6 ton ”koldioxidutsläpp” per år.

Hon påstår också att den ”vita” övre medelklassen förbrukar mest i världen. Och eftersom hon själv är vit gör det större skillnad att inte skaffa barn än något annat hon hade kunnat göra, resonerar hon.

– Det minskar påverkan på jorden. Inget gör större skillnad än att inte skaffa barn. Det sparar 60 ton koldioxid per år, säger Sarah till Utrikesbyrån. Människor borde tänka mer på det här med att skaffa barn, hur det påverkar miljön och klimatet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program