Ukrainakriget en amerikansk plan för att försvaga Europa?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I ett nytt avsnitt av Swebbtv Omvärldsanalys diskuterar Stig Berglund det så kallade ”RAND-dokumentet”, som spridits på nätet på sistone och som påstås härröra från den statsnära amerikanska tankesmedjan RAND Corporation. Där presenteras idéer om hur USA kan lösa sina ekonomiska problem genom att försvaga Europa. Men är dokumentet äkta, eller är det desinformation? Samtidigt väcker Europas irrationella beteende frågor.
– Det är ju väldigt märkligt att man säger till Ryssland: ”Om ni inte slutar jävlas med Ukraina, så kommer vi att skjuta oss själva”, säger Stig Berglund i Swebbtv.

På nätet har det nyligen spridits ett dokument som påstås vara från den amerikanska tankesmedjan RAND Corporation.

Dokumentet ska ha levererats i januari 2022, alltså månaden innan kriget i Ukraina, och handlar om hur USA:s ekonomiska svårigheter kan avhjälpas på Europas bekostnad.

Det konstateras att en nära relation mellan Tyskland och Ryssland inte vore bra för USA.

I dokumentet väntas Demokraterna förlora det amerikanska mellanårsvalet i november, varför ett riksrättsförfarande mot presidenten Joe Biden inte kan uteslutas.

”Det finns nu ett akut behov av att resurser strömmar in i vår nationella ekonomi, och särskilt vårt banksystem. Det är bara från europeiska länder – bundna av EU:s och Natos åtaganden – som så stora resurser kan erhållas utan att vi får betydande militära och politiska kostnader. Största hindret för ett sådant inflöde är Tysklands växande oberoende”, står det i rapporten fritt översatt av Swebbtvs utrikespolitiska analytiker Stig Berglund.

Samtidigt påpekas det att Brexit gjort Tyskland starkare, eftersom USA på grund av detta inte kan påverka EU genom Storbritannien.

– I och med Brexit har USA inte en ”man ombord” så som man hade förut, säger Stig Berglund.

Men om Tyskland hamnar i en ekonomisk kris, förklaras det i dokumentet, kan det ske en ökad överföring av resurser från Europa till USA. EU:s ekonomiska utveckling styrs nämligen av den tyska ekonomins tillstånd, påpekas det. Och den tyska ekonomin bygger ju på billig rysk energi.

”Ett avbrott i Rysslands leveranser kan säkert utlösa en systemkris som skulle vara förödande för den tyska ekonomin och därmed för hela EU.”

– Men pekar alltså på energin, kommenterar Stig Berglund.

Samtidigt påpekas det i texten att koalitionsregeringen i Tyskland är svag varför det inte vore omöjligt att stoppa öppningen av gasledningen Nord Stream 2. Men det anses ändå vara nödvändigt att både Tyskland och Ryssland dras in i konflikten i Ukraina, som pågått sedan 2014.

”Våra åtgärder i Ukraina leder oundvikligen till ett militärt svar från Ryssland… Det gör det möjligt att förklara Ryssland som angripare och aktivera de redan förberedda sanktionspaketen… Förutsättningen för att Tyskland går i fällan är den gröna ideologins ledande roll i Europa. De tyska gröna är en starkt dogmatisk rörelse, vilket gör att de ganska lätt kan fås att ignorera ekonomiska argument. Här överträffar de sina motsvarigheter i resten av Europa”, står det.

Dokumentet framför även tyska politikers inkompetens och intellektuella stelhet som argument för varför dessa inte kommer försöka stoppa planen. Tvärtom. Tyskarna kommer lätt låta sig luras och i grön iver heja på sanktioner.

– Så här kan man alltså få till det, och när förloppet väl är igång, ja, säger Stig Berglund.

I dokumentet spås vidare en förödande dominoeffekt för Tyskland och Europa, med förluster på hundratals miljarder euro, panik på finansmarknaderna och eventuellt slutligen en kollaps. Europa kommer drabbas av en långvarig recession, förklaras det, kraftigt minskad levnadsstandard hos befolkningarna samt en växande arbetslöshet.

”Det leder i sin tur till kompetensflykt av kvalificerad arbetskraft och välutbildade ungdomar. Någon annan destination för dessa än USA finns inte”, skriver man i den påstådda rapporten.

Man ser även kapitalflykt, omdirigerade logistikflöden och mindre konkurrens i viktiga industrier, till ett värde av totalt 7-9 biljoner dollar, framför sig. Planen skulle alltså till slut stärka USA:s finansiella situation, menas det i resonemanget.

Stig Berglund konstaterar dock att de anti-ryska sanktionerna i realiteten skadat även USA.

– Jag har lekt med tanken att den här rapporten är rysk desinformation, säger han i Swebbtv.

Men de europeiska ledarnas irrationella beteende måste ju bero på nånting. För det spelar tydligen ingen roll att Europa hotas av industriell och ekonomisk kollaps.

Politikerna går ”all in” i Ukraina, även om de påstått anti-ryska sanktionerna i verkligheten visat sig vara förödande för Europa, men knappast för Ryssland.

– Konsekvenserna avtecknas ju för oss alla, även om det här dokumentet aldrig hade dykt upp. Det är väldigt märkligt att man säger till Ryssland: ”Om ni inte slutar jävlas med Ukraina, så kommer vi att skjuta oss själva.” Det är en vettlöshet från vår sida. Det är ofattbart.

I vilket fall som helst är det mycket konstiga tider vi lever i, konstaterar Stig Berglund.

– Det är bortom min förståelse vad som pågår. Jag ser ju vad som pågår, men hur man i ansvarig ställning bara kan låta detta löpa på?, säger han undrande i Swebbtv.

RAND förnekar att dokumentet är äkta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program