Ryssland: Finns bevis för att britterna ”ledde” Nord Stream-attacken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Ryssland anklagar på nytt brittiska militärspecialister för att ha deltagit i ”terrorattacken” mot Nord Stream. Ryssland kräver att västvärlden analyserar informationen. Samtidigt överväger man åtgärder mot Storbritannien som svar på attacken. Man vill också ha svar på de rykten som sprids om att Storbritanniens förra premiärminister Liz Truss ska ha sms:at ”It’s done” till USA:s utrikesminister Antony Blinken direkt efter attacken.

Ryssland upprepar nu sina anklagelser om att den brittiska flottan deltog i sprängningen av Nord Stream i slutet av september.

Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov sitter den ryska underrättelsetjänsten på data som tyder på att brittiska specialister inom militären ”styrde och koordinerade attacken”.

– Det finns bevis för att Storbritannien är inblandat i ett sabotage, i en terroristattack på vital energiinfrastruktur, inte rysk, utan internationell, sade Peskov till journalister idag enligt AFP.

Ryssland kräver nu att västvärlden analyserar denna information, och att man gör det ”trots de europeiska ländernas oacceptabla tystnad” i frågan än så länge, fortsätter Peskov.

Samtidigt överväger Ryssland vidare åtgärder Storbritannien.

– Sådana här handlingar kan inte bara låtas passera. Naturligtvis kommer vi överväga ytterligare steg. Det kan definitivt inte lämnas så här, sade Peskov enligt Reuters.

Dessutom kräver det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova att den brittiska regeringen besvarar det påstående som spridits på nätet om att Storbritanniens förra premiärminister Liz Truss skickade ett sms till USA:s utrikesminister Antony Blinken omedelbart efter att Nord Streams gasledning förstördes med orden ”It’s done”, ”Det är gjort”.

”Ett officiellt svar på denna fråga förväntas av miljontals människor runt om i världen som har rätt att få veta vad som hände med världens energisäkerhet och vilken roll anglosaxarna har i terrorattacken”, skriver hon på Telegram.

Det obekräftade påståendet verkar härröra från ett inlägg som den tysk-finländske internetentreprenören Kim Dotcom skrev på Twitter i lördags.

”Hur vet ryssarna att Storbritannien i samarbete med USA sprängde North Streams pipelines? För att Liz Truss använde sin iPhone för att skicka ett meddelande till Blinken som sa ’Det är gjort’ en minut efter att pipelinen sprängdes och innan någon annan visste? iCloud-administratörsåtkomst rockar!”, skrev han.

I lördags avslöjade Daily Mail att Truss personliga telefon hackats av så kallade Kreml-agenter och ”var så komprometterad att den låstes in på en ’säker plats’ eftersom experter fruktar att topphemliga förhandlingar och privata meddelanden kan ha läckt ut”.

Huruvida Nord Stream kommer lagas har Ryssland ännu inget besked om. Man inväntar att experter ska bedöma skadorna på ledningarna.

Storbritannien förnekar anklagelserna om delaktighet i Nord Stream-attacken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program