SD kritiska till Nord Stream – Sverige ”skulle kunna stoppa reparationerna”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nord Stream-rör 2008. © Foto: C-M/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Sveriges så kallade högerpartier, som väntas bilda regering snart, är kritiska till att reparera Nord Stream-ledningarna, rapporterar idag SR Ekot.

Kommer Nord Stream 1 och 2 att lagas?

I går rapporterades att gasledningarnas öde kan ligga i Sveriges och Danmark händer, då det behövs en ny ansökan från Nord Stream för att få genomföra större reparationer.

– Jag tror att det finns internationell rätt som behöver tolkas, men vi kan säkert återkomma, sade statsminister Magdalena Andersson (S) först till Ekot men ångrade sig sedan och meddelade via sin pressekreterare att hon inte vill ge något svar.

Frågan är alltså ytterligt känslig.

Aftonbladets Oisín Cantwell, som brukar kommenterar rättsliga frågor, skriver i den egna tidningen att det handlar om en ”juridisk röra som riskerar att bli en plågsam långkörare”.

Huvudägaren, ryska Gazprom, finns med på EU:s sanktionslista, men inte Nord Stream.

Det kan bli den blivande högerregeringen som får besluta om rören får lagas.

Idag uppger Ekot att Sveriges högerpartier är kritiska till att laga sabotaget. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sägs vara ”direkt motståndare” till Nord Stream-gasledningarna. Utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson (SD) bedömer att regeringen ”skulle kunna stoppa reparationerna”, skriver SR, en ansökan som Nord Stream snart väntas skicka in.

– Vi har ju redovisat vår ståndpunkt för flera år sedan när det kommer till Nord Stream-projektet som helhet, säger Emilsson till Ekot och påpekar att partiets oro kvarstår.

Moderaterna har också varit starka motståndare till Nord Stream sedan tidigare, men Hans Wallmark (M) anser att det lämpliga nu är att avvakta. Juridiken måste undersökas, betonar han. Wallmark kallar Nord Stream för ett ”säkerhetspolitiskt vapen”, men vill ändå inte säga något bestämt om framtiden, vilket ytterligare påvisar frågans känslighet.

I en skriftlig fråga till regeringen 2021 skrev Sverigedemokraternas Björn Söder att han ”välkomnar regeringens kritiska syn på Nord Stream 2”, eftersom projektet gör Europa beroende av rysk gas.

”USA har tidigare infört sanktioner mot Nord Stream 2, vilket förhalat projektet. Sanktionerna infördes då USA anser att gasförbindelsen mycket riktigt ger Moskva för mycket hävstång över Europas gasförsörjning och hotar säkerheten i regionen, vilket också tidigare påpekats av en rad europeiska stater och EU:s kommissionär för klimat och energi”, skriver han vidare.

Frågan diskuteras i dagens Ring Swebbtv:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program