Misstänkt rysk uppladdning för storoffensiv mot Kiev

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil ryska försvarsministeriets Youtubekanal

Utanför den ukrainska huvudstaden Kiev har en stor rysk formation befunnit sig i flera dagar enligt bilder från Maxar Technologies. Upprepade varningar om att de ryska styrkorna överväger att försöka storma Kiev har förts fram i sociala medier av olika experter, men hittills har det inte inträffat.

Hittills har de ryska försöken att omringa Kiev misslyckats och ukrainska styrkor har genomfört framgångsrika mindre motanfall i olika riktningar. Senast igår ska ett ukrainskt motanfall tvingat ryska förband i en mindre sektor att retirera, det var ingen omfattande reträtt men tillräckligt för att ukrainska styrkor gett huvudstaden lite mer andrum.

De ukrainska eldöverfallen mot ryska logistikkonvojer fortsätter att uppmärksammas och nya filmer samt bilder cirkulerar. Likaså lyckade eldöverfall mot ryska pansarformationer. Exakt när och var de är filmade går inte alltid att bekräfta, dessutom är det inte klarlagt om alla förluster är ryska då många stridsfordon är så pass sönderskjutna att det är svårt att avgöra nationalitet. Ryska och ukrainska styrkor använder i viss utsträckning liknande eller exakt likadana stridsvagnar samt stridsfordon.

Från Kreml kommer signaler om att den ryska regimen är beredda för direkta samtal mellan den ryska presidenten Vladimir Putin och den ukrainska presidenten Volodomyr Zelensky. Den ryska offensiven har hittills inte lyckats inta mer än enstaka strategiskt viktiga mål och det är i huvudsak i södra Ukraina som vissa mindre framgångar kan bekräftas ha uppnåtts.

Samtidigt fortsätter läget vara oklart, men vissa tecken kan skönjas och förlusterna för den ryska armén uppskattas vara mycket högt enligt flera källor, bland annat enligt Oryx som använder sig av verifierade bilder och filmer. Detta motsägs dock från rysk sida som menar att siffrorna är uppblåsta. Däremot har inte Ryssland lyckats skaffa sig luftherravälde ännu, flera bekräftade nedskjutningar av ryska stridsflyg och attackhelikoptrar har genomförts enligt filmer och bilder från Oryx. Något som underlättar betydligt för de ukrainska förbanden som därmed kan röra större förband och underhållsformationer utan överhängande risk för att bekämpas från luften.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program