Ukraina största mottagaren av ”bistånd” sedan andra världskriget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"President Zelenskyy says Russia is a grave threat to the European way of life" © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2023– Source: EP (CC BY 2.0)

Summorna som USA pumpar in i Ukraina i form av bland annat militärt stöd efter den ryska invasionen förra året är så enorma att man måste gå tillbaka till tiden efter andra världskriget för att hitta något att jämföra med, rapporterar Washington Post. Inget annat land kan mäta sig med den ”hjälp” Ukraina får.

USA har åtagit sig drygt 66 miljarder dollar i så kallat stöd till Ukraina sedan den ryska invasionen förra året. 43 miljarder dollar har varit militärt stöd.

Det är mer än vad USA ger till något annat land, och innefattar bland annat vapen och utbildning.

Det amerikanska biståndet är så enormt att det får stödet till andra ”allierade”, inklusive Israel, att blekna. Det handlar rentav om den största ”investeringen i en amerikansk allierad” sedan åtminstone andra världskriget, skriver Washington Post.

Enligt Michael O’Hanlon från tankesmedjan Brookings Institution är siffrorna extraordinära. Han jämför biståndet med Marshallplanen till Europa efter andra världskriget. Det stödet, justerat för inflation, uppgick till cirka 150 miljarder dollar under tre år.

Samtidigt börjar allt fler i USA ifrågasätta det enorma biståndet till Ukraina, särskilt republikaner.

– Det är inte ekonomiskt ohållbart. Men det är förmodligen politiskt ohållbart, säger Michael O’Hanlon till Washington Post.

Och även andra länder, som lyder under USA, har hakat på pengaregnet. Tidigare i år påstod den svenska regeringen att ”Ukraina är vår tids viktigaste uppgift”.

Så varför skickar väst så enormt mycket pengar till Ukraina? Enligt den tidigare IMF-ekonomen David Woo kommer USA:s världsherravälde vara över, om Ukraina förlorar mot Ryssland.

En del bedömare skulle nog ifrågasätta om det ens handlar om ett ”stöd” till Ukraina, eftersom landet i realiteten verkar förstöras.

Kriget går ”katastrofalt” för Ukraina, sade Swebbtvs utrikespolitiska analytiker Stig Berglund redan förra året: ”Ukraina har lurats att svälja ett enormt giftpiller. Det är ett svineri.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program