Kristersson: Finns inget viktigare än Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv/Jesper Johansson

Vad är det viktigaste som finns idag? ”Försvaret” av Ukraina, som Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker det. Det är ”vår tids viktigaste uppgift”, säger han i ett pressmeddelande. Nu ska man införa ännu fler sanktioner mot Ryssland.

Kriget i Ukraina kunde snabbt ha lösts på fredlig väg. Det avslöjar nu Israels tidigare premiärminister Naftali Bennett.

Men väst blockerade fredsprocessen, eftersom de såg en chans att krossa Putin.

Den 1 januari tog Sverige över ordförandeklubban i EU. Och nu meddelar den svenska regeringen att de så kallade sanktionerna mot Ryssland – som i realiteten drabbar Europa medan den ryska ekonomin går bättre EFTER sanktionerna – ska förstärkas.

Nu handlar det om ett pristak för rysk export av ”petroleumprodukter till tredje land”, skriver regeringen på sin hemsida.

”Sanktionerna syftar till att minska Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina”, påstår man.

– De nya sanktionerna slår hårt mot Rysslands möjligheter att finansiera sitt hänsynslösa anfallskrig. Genom att försvåra exporten av petroleumprodukter minskar den ryska krigskassan, hävdar statsminister Ulf Kristersson.

– Försvaret av Ukraina är vår tids viktigaste uppgift. Som ordförandeland i EU driver Sverige på för en stark och enig EU-linje för att motverka den ryska aggressionen och för att Ukraina ska vinna kriget, fortsätter han.

De nya sanktionerna träder i kraft den 5 februari.

”Försvaret av Ukraina” går dock inte så bra. I stället för fred, som alltså hade kunnat uppnås tidigt, har Ukraina förlorat stora delar, och de mest värdefulla delarna, av sitt land. Enorma mängder ukrainska soldater har dött och landet har i mångt och mycket förstörts.

Samtidigt dräneras Ukraina på sin befolkning. Cirka 8 miljoner ukrainska flyktingar befinner sig i Europa. Över 5 miljoner har flytt till Ryssland.

I en ny intervju hävdar den amerikanska arméöversten och militäranalytikern Douglas Macgregor att det finns ”källor” på att Ukrainas överbefälhavare privat ska ha avslöjat för sina amerikanska kollegor hur stora Ukrainas förluster egentligen är.

– Det finns källor som nu säger att han privat berättade för dem att 257.000 ukrainare har dödats sedan kriget började. Vi kan inte veta om det stämmer. Men det är inte orealistiskt. Detta krig påminner inte om andra världskriget eller Vietnamkriget, utan det påminner om det sista året i första världskriget. Kom ihåg, att under första världskriget slogs amerikanska trupper bara i 110 dagar. Folk känner inte till det. Men vi slogs bara i 110 dagar 1918. Under den perioden led vi 318.000 förluster, varav 110.000 dödades. Detta motsvarar vad vi idag ser i Ukraina, säger Douglas Macgregor och påpekar att de flesta dör av artillerield.

– Det är väldigt likt första världskriget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program