”Kriget går katastrofalt för Ukraina” – landet har lurats svälja ett enormt giftpiller

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I media låter det fortfarande som att Ukraina har en realistisk chans att vinna kriget mot Ryssland. Men i verkligheten går det ”katastrofalt” för de ukrainska styrkorna. Det hävdar Swebbtvs utrikespolitiska analytiker Stig Berglund i en ny omvärldsanalys.
– Vi kastar vapen, pengar och resurser på något som redan är kört, säger han i Swebbtv.

Den senaste tiden har svenska tidningar fyllts av nyheter om en ukrainsk ”motoffensiv” på flera fronter i kriget mot Ryssland.

”Målet är att återta hela Ukraina”, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Men Ryssland hävdar tvärtom att motoffensiven redan är ett misslyckande.

– Kriget går katastrofalt för Ukraina, tvärtemot vad som rapporteras, säger Stig Berglund.

– Kriget går dåligt. Sanktionerna fungerar inte, men sänker Europa.

Enligt Berglund hämtar svenska medier ofta lägesrapporter från den amerikanska tankesmedjan ISW, The Institute for the Study of War. Men det är ingen pålitlig källa, förklarar han.

I realiteten är Ryssland på god väg att utplåna de ukrainska styrkorna.

– Det som pågår är förjävligt. Det är en enorm artilleribeskjutning och massor av stupade. Åtskilliga återvänder och säger att de förlorat hälften av manskapen utan att ens ha sett en ryss.

De vapen som västvärlden skickar hjälper inte heller, utan förlänger mest konflikten.

– CBS gjorde nyligen ett reportage som sade att 30 procent av vapnen når fronten. 70 procent tar andra vägar. De hamnar på vapenmarknader i Kosova och andra platser. När USA skickade 40 miljarder till Ukraina var det en senator som ville att det skulle tillsättas en generalinspektör som gör revision över vart pengarna tar vägen. Men det blev ingenting med det. Det blev bara en jättepåse pengar rätt ut i rymden. Var hamnar pengarna? På alla möjliga ställen.

Samtidigt är det bara västvärlden och Nato-kretsen av länder som vill sanktionera Ryssland och envist elda på kriget. Övriga världen är inte med.

– Det märkligaste av allt är att det inte verkar förekomma några initiativ för att förbereda någon typ av förhandling för att kriget någon gång ska ta slut. Det är en ofattbar brist på statsmannaskap. Vem som helst kan förstå att detta är en katastrof. Ukraina har lurats att svälja ett enormt giftpiller. Det är ett svineri, säger Stig Berglund.

Volodymyr Zelensky valdes på en plattform att få fram bättre relationer med Ryssland, men vände sedan tvärt och skulle i stället gå med i Nato, påpekar Berglund.

– Nato har förvandlats från en försvarsallians till ett totalt USA-dominerat maktinstrument för amerikanska intressen, fortsätter han. Tittar man på vad Nato använts till och gjort så är det ju på amerikanskt initiativ man varit på det ena stället efter det andra. Mellanöstern, bombningen av Serbien, man etablerade Kosovo som självständigt utan godkännande från säkerhetsrådet. Detta är vad USA brukar kalla den regelbaserade världsordningen. De skriver de här reglerna, men när det inte passar dem själva så bryter man mot dem.

– Hade det varit så väldigt svårt att säga att Ukraina inte går med i Nato och får ha handelsavtal öster- och västerut, och att de måste förhålla sig neutralt? Är det som sker nu verkligen det bättre alternativet? Det kan det omöjligen vara, säger Stig Berglund.

Enligt Berglund har USA egentligen inte något ”hysteriskt behov” av Ukraina, utan det är mer ett sätt att ha ”tummen i ögat på Ryssland”. Annat är det i Stilla havet, där Kina blir allt starkare.

– Där är det inte fråga om några amerikanska eftergifter. Det kommer inte på fråga.

I slutändan kan det bli så att Natos medlemsländer, däribland Sverige om vår ansökan godkänns, kan tvingas slåss för att säkra USA:s intressen. För det är ju var Nato egentligen handlar om.

Stig Berglund kallar Ukrainakriget för en ofattbar humanitär katastrof, där folk rentav slaktas.

– Vi kastar vapen, pengar och resurser på något som redan är kört. Nato har lämnat ifrån sig massor av materiel, ammunition och liknande. Nato är till stora stycken tömt.

Ju längre kriget pågår, ju mer kommer Ryssland kunna diktera hur allt ska sluta, menar han.

– Det hela är en stor ofattbarhet. Hur man kan vara så nonchalant med världsläget och folk?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program