”Ukraina en stackars fotboll” – USA den stora vinnaren

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det blir inget kärnvapenkrig på grund av konflikten i Ukraina. Men USA är stora vinnaren. Europa och särskilt Tyskland blir de stora förloraren. Det menar Swebbtvs försvars- och utrikespolitiske kommentator Stig Berglund i en ny intervju med Swebbtv. USA kan få ”bingo fem i rad”, medan Ukraina under alla förhållanden slutar som förlorare. Landet har länge varit som en sparkad ”stackars fotboll”, utnyttjad av andras intressen. Och rent militärt har Ukraina ingen realistisk chans att vinna mot Ryssland, enligt Berglund.
– Jag tror vi närmar oss ett läge där den militära saken är klar, säger han.

I media har påståtts att det går militärt dåligt för Ryssland i Ukraina. Den slutsatsen delar inte Stig Berglund. Ryssland har tvärtom avancerat och omringat ukrainska trupper.

– Dessa inringningar snörar av två tredjedelar av landet. Det ser mörkt ut för ukrainska militära insatser. Kriget pågår ju olika dimensioner, varav den mest handfasta är den militära och där ser det nog ut som att ryssarna drar det längsta strået.

– Men det finns ju ett mediakrig också, och ett ekonomiskt krig. Som det ser ut nu är amerikanerna oerhört dominerande i det ekonomiska fältet och i det mediala fältet. Men ryssarna är effektiva dels i det militära, dels i diplomatin, eftersom man drivit fram en situation där Ukraina ändå väljer att förhandla i olika omgångar.

– I media får man reda på att Putin är en galning. Men det är han ju naturligtvis inte.

Enligt Berglund finns det ett oerhört hat mot Nato-expansion i Ryssland. Den är universell. Och ett Ukraina med Nato-medlemskap passerar den röda linjen. Ingen politisk sida i Ryssland skulle acceptera det. Och detta har amerikanerna hela tiden vetat om.

Bakgrunden till kriget, som Swebbtv rapporterat om flera gånger, är bland annat den västunderstödda statskuppen i Ukraina 2014, och konflikten i de östra delarna av landet.

– Kollar man hos UNHCR (FN:s flyktingkommissariat, vår anm) kan man se att det mellan 2014-2018 har dött ungefär 13.000 personer i Donbass (sydöstra Ukraina, vår anm), 3.300 civila, 4.000 ukrainska militärer och 5.500 ryskspråkiga miliser. Dessutom tillkommer 30.000 sårade och skadade civila, och 300.000 flyktingar. Östra Ukraina har varit ett öppet sår länge.

Att Ryssland skulle agera militärt var inte omöjligt att förutse.

– I november-december formulerade Ryssland sina krav. Den 9 december sade Joe Biden att Ukrainas Nato-medlemskap ligger i Ukrainas händer. Den 11 februari, förmodligen på amerikansk uppmaning, sade Ukraina nej till förhandlingar utifrån Minsk II-avtalet, där man skulle komma överens om de olika folkgruppernas rättigheter inom Ukraina. Den 24 februari invaderade Ryssland. Och nu har vi en variant på Kuba-krisen, fortsätter Stig Berglund.

Så vad kommer hända framöver?

– Vi närmar oss ett läge där den militära saken är klar. Det är ju inte en slump att Pentagon och ryska högkvarteret har upprättat en militär ”hotline”, för att kunna se till att inga misstag görs.

– Det påstods att ryssarna hotade med kärnvapenkrig, men det gjorde de inte. De tillkännagav den ryska kärnvapenberedskapen.

Enligt Berglund kommer det inte bli något kärnvapenkrig.

– Som det ser ut nu är det fullständigt uteslutet.

Samtidigt har ryska nyhetskanaler som Russia Today, RT, helt censurerats i Europa.

– Jag tycker inte om det. Jag vill själv kunna bilda mig en uppfattning av vad som sägs. Nu är det bara information från ena hållet, säger Stig Berglund.

Vilka blir vinnarna och vilka blir förlorarna?

– Ukraina har varit som en stackars fotboll i elakt spel. De har fått råd av USA. De fick höra att Nato-medlemskapet låg i deras händer. Och det utlovades EU-medlemskap till landet. Sen sade Ukraina nej till förhandlingar. Förlorare under alla förhållanden i detta läge blir Ukraina. Jag misstänker att landet kommer delas i två eller tre delar.

– USA är den stora vinnaren på det viset att man lyckats förstöra relationen mellan Ryssland och Europa, säger Berglund och påpekar att kriget även gjort att Nato fått en central roll igen.

Dessutom stoppas gasledningen Nordstream 2 mellan Ryssland och Europa.

– Och man har lyckats göra Ryssland till internationell paria.

Europa blir en förlorare eftersom man nu är ovän med Ryssland. Detta kan leda till stagflation, alltså både hög arbetslöshet och inflation på samma gång, tror Berglund. Och den allra värsta förlorarplatsen i Europa får Tyskland, menar han. Landet tänker nu genomföra en enormt stor upprustning av militären samtidigt som man mister Nordstream 2.

USA har absolut inte velat se ett starkt samarbete mellan Ryssland och Tyskland. Enligt Stig Berglund är kriget ”bingo fem i rad” för USA, om det även skulle bli regimskifte i Ryssland.

– Tyskland har blivit stor ovän med Ryssland som varit en stor, lönsam och växande marknad för landet, påpekar Stig Berglund.

– Vi som européer kanske ska vara lite ledsna idag.

Tidigare artiklar:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program