Professor pekar ut USA och Polen för Nord Stream-bombningen, blir avbruten av journalist: ”Sluta”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

Ekonomiprofessor Jeffrey Sachs tror att det var USA och Polen som sprängde de rysk-tyska gasledningarna Nord Stream förra måndagen, säger han i Bloomberg Live idag.

Det är den världsberömde nationalekonomen och professorn Jeffrey Sachs som nu påstår att det sannolikt var USA och Polen som låg bakom bombningen av Nord Stream 1 och 2.

Han har tidigare hävdat att coronaviruset troligen kommer från ett amerikanskt labb.

– Jag skulle slå vad om att det är USA som gjort det, kanske USA och Polen. Det är spekulation…, säger han i Bloomberg Surveillance.

Jeffrey Sachs blir då plötsligt avbruten av programledaren Tom Keene.

– Det är verkligen ett påstående det, säger Keene. Vad har du för bevis för det?

– För det första finns det direkta radarbevisar att amerikanska militärhelikoptrar som normalt är baserade i Gdansk cirklade i detta område, fortsätter Sachs. Vi har också hoten från USA tidigare i år, att vi på ett eller annat sätt skulle sätta stopp för Nord Stream. Vi har också ett anmärkningsvärt uttalande från utrikesminister Blinken i fredags där han säger att händelsen är en ”fantastisk möjlighet”. Det är ett konstigt sätt att prata om man verkligen är oroad för sjöröveriet mot internationell infrastruktur av vital betydelse.

– Jag vet att detta går emot vårt narrativ. Man får ju inte säga sånt här i väst, men faktum är att alla i världen jag pratar med tror att USA gjorde det. Och även journalister här säger detta till mig privat, men det dyker inte upp i våra medier.

Jeffrey Sachs förklarar också att han är mycket orolig för att eskaleringen i Ukraina och norra Europa till slut kommer leda till ett världskrig.

– Detta är extremt farligt väg, betonar han.

”Jeffrey Sachs framkallade nervösa Bloomberg-stenografer när han vågade antyda vad alla tror är sant, att den amerikanska regeringen ligger bakom Nord Stream-sabotaget”, heter det i en kommentar om inslaget på Twitter.

Se klippet HÄR.

Läs tidigare artiklar om Nord Stream-händelsen nedan:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program