Elon Musk försöker köpa hela Twitter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elon Musk. © Foto: Steve Jurvetson (CC BY 2.0)

Elon Musk har erbjudit sig att köpa hela Twitter – samtliga aktier i bolaget – för cirka 43 miljarder dollar. Detta avslöjas i en värdepappersanmälan, rapporterar CNBC.

Nyligen köpte Teslagrundaren Elon Musk 9,2 procent av aktierna i Twitter.

Men det var bara början. Nu försöker han ta över hela företaget, uppger flera medier.

Elon Musk har erbjudit sig att köpa hela Twitter – alltså samtliga aktier – för 54,20 dollar per aktie, vilket kan jämföras med gårdagens stängningskurs på 45,85 dollar, skriver Di.

Totalt handlar det om 43 miljarder dollar, eller runt 400 miljarder svenska kronor.

Så här skriver Musk i ett brev till Twitters ordförande Bret Taylor och som enligt CNBC avslöjats i en värdepappersanmälan.

”Jag investerade i Twitter eftersom jag tror på dess potential som en plattform för yttrandefrihet i världen. Jag tror att yttrandefrihet är ett samhälleligt måste för en fungerande demokrati.”

Han fortsätter:

”Men efter jag gjort min investering inser jag nu att företaget varken kommer frodas eller tjäna detta samhälleliga imperativ i sin nuvarande form. Twitter måste omvandlas till ett privat företag. Därför erbjuder jag mig att köpa 100 procent av Twitter för 54,20 dollar per aktie i kontanter… Detta är mitt bästa och sista erbjudande, och om det inte accepteras kommer jag behöva ompröva min position som aktieägare. Twitter har extraordinär potential. Jag låser upp den.”

Elon Musks uttalade syfte är alltså att återställa yttrandefriheten på mikrobloggen, där alternativa röster nu för tiden portas till höger och vänster. Det är i varje fall vad han säger.

Enligt Musk är Twitter så inflytelserikt att tjänsten har en avgörande betydelse för yttrandefriheten i hela världen.

Alla verkar dock inte så nöjda. Bloomberg kallar Musks försök att köpa hela företaget för ett ”fientligt övertagande av Twitter”.

Läs också: Elon Musk ett ”massivt hot” mot världsordningen?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program