Turkiet: Inget har förändrats – gör som vi säger, annars blir det inget Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"NATO Secretary General meets the Prime Minister of Sweden" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Turkiets krav står kvar. Sverige måste leverera de ”terrorister” som turkiska myndigheter vill ha utlämnade, annars kommer man inte rösta för ett svenskt Nato-medlemskap.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gått med på att träffa Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) för att diskutera Sveriges försök att gå med i den USA-ledda militäralliansen.

Erdogan framhäver att Kristersson bedyrat Sveriges kamp mot terrorism. Den nya svenska regeringen säger den ska göra vad den förra lovade.

– Naturligtvis kommer vi att ha testat deras uppriktighet i denna fråga på mötet som vi kommer att hålla, säger Erdogan på NTV enligt Reuters.

Turkiet vill alltså att Sverige lämnar ut kurder som man anklagar för terrorism samt en rad andra personer som anklagas för inblandning i kuppförsöket mot Erdogan 2016.

– Vi är mycket engagerade i avtalet mellan Sverige och Finland och Turkiet, och vi gör allt vi kan så fort som möjligt för att uppfylla samtliga skyldigheter i det. Ville bara betona att kampen mot terrorism är av grundläggande betydelse i detta avtal, sade Ulf Kristersson på en Nato-pressträff tidigare i veckan.

Och så här sade statsministern i sin regeringsförklaring:

– Detta paradigmskifte för svensk försvars- och säkerhetspolitik kommer vägleda regeringens arbete. Regeringen kommer därför att såväl före som efter Nato-anslutningen målmedvetet fullfölja trepartsöverenskommelsen mellan Sverige, Turkiet och Finland. Deltagande i terroristorganisationer kommer att förbjudas. Samarbetet med Socialdemokraterna i Nato-frågan fullföljs. Den breda enigheten i Nato-frågan är en styrka för Sverige.

Men Turkiets ståndpunkt är oförändrad. Om inte Sverige lämnar ut de personer Turkiet vill ha blir det inget Nato-medlemskap. Turkiets parlament kommer nämligen inte rösta för det. Enligt SR Ekot handlar det om en ”lång lista” av personer som Turkiet vill ha utlämnade från Sverige, men ”ännu har ingen utlämning skett, till Turkiets förtret”, rapporterar SR.

För att gå med i Nato måste alla existerande medlemsländers parlament säga ja.

– Om de inte skickas tillbaka till oss kommer saker och ting inte att fungera på parlamentsnivå, säger Erdogan enligt AFP.

Samtidigt anstränger sig EU just nu för att göra sig av med energiberoendet från Ryssland, rapporterar Europaportalen på fredagen. Sådana beroenden är farliga ”när de krockar med geopolitiska intressen”, sade Kristersson efter ett möte i Bryssel.

Den svenska statsministern höjer även rösten när det gäller Kina.

– Det är slut nu på en naivitet gentemot Kina. Det finns ingen som längre tror att Kina i största allmänhet utvecklas i en riktning som är oproblematiskt för Europa, och det tror jag är bra, säger han enligt Europaportalen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program