Ryssland rustar upp för att möta Sveriges Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: US Department of Defense/DoD photo by Cherie A. Thurlby (public domain)

Rysslands kommer nu att utöka storleken på sin militär och höja värnpliktsåldern. Detta för att möta bland annat Sveriges och Finlands eventuella Nato-medlemskap, rapporterar Tass. Enligt den ryska presidenten Vladimir Putin går västvärldens ”fientligheter” mot Ryssland tillbaka hundratals år. Väst anser att Ryssland är för stort och farligt, och därför måste splittras. Det är vad konflikten i Ukraina egentligen handlar om, menar han.

Ryssland planerar nu stärka sin militära närvaro i de nordvästra delarna av landet för att möta Sveriges och Finlands väntade medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato.

– Med tanke på Natos strävan att stärka sin militära potential nära Rysslands gränser, samt utvidga den nordatlantiska alliansen genom Finland och Sverige, är det nödvändigt att vidta motåtgärder för att skapa en vederbörlig grupp av styrkor i nordvästra Ryssland, säger Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu enligt Tass.

Shoigu vill återupprätta Rysslands strategiskt viktiga militärdistrikt i Moskva och Sankt Petersburg. Han vill också utöka arméns storlek och kalla in ryska medborgare mellan 21-30 år för aktiv tjänst i militären.

Den militära personalstyrkan ska utökas med 30 procent samt 20 nya divisioner.

– Tjugosju länder har redan spenderat 97 miljarder dollar på vapenleveranser till Ukraina, vilket är mycket mer än vad amerikanerna skickade till Afghanistan, säger Shoigu.

Rysslands president Vladimir Putin ställer sig bakom förslagen.

Men den ryska militären ska utvecklas ”lugnt, rytmiskt, utan någon brådska”, enligt presidenten.

Landet ska inte upprepa tidigare historiska misstag, poängterar han.

– Vi kommer inte engagera oss i en militarisering av landet eller militarisering av ekonomin, sade Vladimir Putin på onsdagen.

Enligt den ryska presidenten har västvärlden i århundranden försökt förstöra Ryssland.

– De tycker att landet är för stort och hotfullt, så det behöver splittras, delas upp.

Ryssland har, fortsatte Putin enligt Tass, försökt att vara en del av ”den så kallade civiliserade världen”, men det visade sig att ”vi inte var välkomna dit”. Av denna anledning var konflikten med de ”fientliga styrkorna” i Ukraina oundviklig, förklarade presidenten vidare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program