USA:s militär: Vi slåss om världsordningen – det är vårt uppdrag

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s försvarschef Mark Milley. Foto: DoD photo by Lisa Ferdinando

Den amerikanska militären har fått som syfte att skydda den ”regelbaserade ordningen” i världen genom att stödja Ukraina. Det säger nu landets försvarschef Mark Milley, som alltså innehar den högsta militära befattningen i USA:s väpnade styrkor. Det finns ett ”globalt intresse” bakom kampen i Ukraina, förklarar han. Det handlar om att upp vidmakthålla den makt och ordning som USA upprättade efter andra världskriget.

Vad handlar egentligen kriget i Ukraina om? Varför är västvärldens ledare så styvnackade med att ösa in vapen i landet i stället för att förhandla fred – till synes oavsett hur många ukrainska soldater som stupar i kriget?

Förklaringen är att USA vill bibehålla den ”regelbaserade” världsordningen, alltså den amerikanska hegemoni i världen som uppstod efter andra världdskriget.

Det säger nu USA öppet.

– Denna kamp ligger inte bara i Ukrainas intresse, utan i det globala intresset att skydda den regelbaserade internationella ordningen, och detta är vårt syfte som givits till oss, den uniformerade militären, från vårt civila ledarskap, att upprätthålla den regelbaserade internationella ordning som etablerades för cirka 80 år sedan i slutet av andra världskriget, sade USA:s försvarschef Mark Milley under en pressträff förra veckan.

– Och vår slutmål är lika tydligt: att se till att Ukraina förblir en fri, oberoende, suverän nation. Detta gör vi genom säkerhetsstyrkans assistans, genom dödlig och icke-dödlig hjälp, för att göra det möjligt för Ukraina att kämpa för sig själva.

Enligt försvarschefen har Ryssland fått betala en ”extremt hög kostnad” hittills i kriget.

– Varje dag detta krig pågår kostar det Ryssland mer och mer, och det ryska folket börjar lida.

Även USA:s försvarsminister Lloyd Austin betonade vikten av att försvara den ”regelbaserade” världsordningen, som bygger på regler som USA har upprättat och kontrollerar.

– Dessa är grundprinciper, och de underbygger den regelbaserade internationella ordningen som gör oss alla säkrare. Denna kontaktgrupp kommer att förbli trogen dessa värderingar oavsett utgången av varje enskild strid, och vi kommer inte vackla i vårt stöd för Ukrainas rätt att försvara sig mot Rysslands imperialistiska ambitioner, säger han.

Enligt Austin finns det ett brett västerländskt stöd bakom Ukraina.

– Vi står enade i vårt engagemang för den regelbaserade internationella ordningen som underbygger global säkerhet.

Läs även Swebbtv Nyheters artikel: Väst och Ryssland krigar om världsordningar: ”Regler” mot internationell rätt

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program