Turkiet hotar förhala i ett år – Sanna Marin orolig att ”situationen fryser fast”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sanna Marin. Foto: Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia

Turkiet hotar nu förhala Sveriges och Finlands Nato-process i över ett år. Samtidigt varnar Finlands statsminister Sanna Marin för att situationen kan frysa fast om frågan inte blir löst innan Nato-mötet i Madrid i slutet av juni. ”Momentumet är nu”, säger hon.

Det är Akif Cagatay Kilic, parlamentsledamot för det styrande AKP-partiet och ordförande i turkiska parlamentets utrikesutskott, som nu hotar att Turkiet kan förhala Sverige och Finlands Nato-ansökningar i över ett år.

Detta så länge de nordiska länderna inte på riktigt bryter med kurdiska ”terrorister”.

– Detta är en fråga av avgörande nationellt intresse, och vi är beredda att förhindra deras medlemskap så länge som ett år om det behövs, säger Kilic till The Guardian och påpekar att Turkiet ”förtjänar större respekt”.

Samtidigt varnar nu Finlands premiärminister Sanna Marin för att processen kan frysa inne om motsättningen inte blir löst innan Nato-toppmötet i Madrid den 28 juni.

– Det är viktigt att vi löser situationen med Turkiet nu, momentumet är nu. Om vi inte löser frågan före Madrid finns det en risk för att situationen fryser fast, säger hon enligt Svenska Yle.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program