SR fälls för propagandistiskt Nato-inslag: ”Tog tydligt ställning för ett medlemskap”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges Radio fälls nu för ett inslag från i mars där en så kallad expert tog ”tydligt ställning för ett svenskt medlemskap” utan att programledaren balanserade upp den ensidiga redogörelsen för ett medlemskap, uppger Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande. Detta anses bryta mot kravet om opartiskhet, eftersom inslaget egentligen var avsett att presentera argument både för och emot ett Nato-medlemskap.

Det var den 16 mars 2022 som Sveriges Radio P4 Extra sände ett inslag som skulle berätta vad ett svenskt Nato-medlemskap kommer innebära för landet.

Enligt MPRT skulle programmet presentera argument för och emot ett svenskt medlemskap.

Men i praktiken presenterades bara ensidiga argument för ett medlemskap.

”Den inbjudne expertens uttalanden handlade dock om fördelarna med ett medlemskap och han tog tydligt ställning för ett svenskt medlemskap. Programledaren balanserade inte upp den ensidiga redogörelsen för ett medlemskap”, skriver Granskningsnämnden.

Eftersom programmets utgångspunkt var att lyfta fram både för- och nackdelar strider med Nato anses det bryta mot kravet på opartiskhet.

”Public service-företagen har i sina sändningstillstånd ett krav på opartiskhet. Det innebär enligt granskningsnämndens praxis bland annat att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag”, förklarar myndigheten i pressmeddelandet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program