Trump lanserar socialt nätverk – vill krossa ”nätjättarnas tyranni”

Foto: White House/Shealah Craighead

USA:s förre president Donald Trump lanserar nu ett eget socialt nätverk kallat Truth Social. Syftet är att stå upp emot ”Big Tech-tyrannin” och låta alla människor få en röst på internet, skriver han i ett pressmeddelande.

När Donald Trump blev för stor på internet portades han – likt många andra högerröster – av vänsterpolitiska nätjättar som Twitter och Facebook.

Därför lanserar han snart en egen plattform kallad Truth Social.

– Jag har skapat den för att stå upp emot nätjättarnas tyranni. Vi lever i en värld där talibanerna har en stor närvaro på Twitter, men er amerikanska favoritpresident har tystats. Det är oacceptabelt, säger Trump i ett uttalande och fortsätter:

– Jag är mycket glad att snart kunna skicka ut min första sanning på Truth Social. Trump Media & Technology Group, TMTG, grundades med ett uppdrag: att ge alla en röst. Jag är så laddad att snart kunna dela med mig av mina tankar och slå tillbaka mot ”Big Tech”. Alla frågar mig varför ingen går emot dem? Tja, vi kommer snart göra det!

Men ex-presidentens mediesatsning TMTG är större än bara ett socialt nätverk. Trump kommer också lansera en strömningstjänst med bland annat underhållning, podcasts och nyheter som ”inte är woke”, säger han.

Truth Social kommer först lanseras i en Beta-version för inbjudna gäster i november 2021. Sedan sker en nationell lansering under första kvartalet 2022. Men man kan redan nu registrera sig på en inbjudningslista på: www.truthsocial.com.