Kristersson väljer Biden – det gjorde han redan 2020

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Frankie Fouganthin/Adam Schultz

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker det är ”obegripligt” att Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan USA:s vänsterpresident Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin i SVT:s ”30 minuter” igår, säger han till TT.

Det var i SVT:s intervjuserie ”30 minuter” på onsdagen som programledaren Anders Holmberg ställde ett barnsligt ultimatum till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson: Vem föredrar du? USA:s president Joe Biden eller Rysslands president Vladimir Putin.

Men Åkesson ville inte svara. Han ville inte ha någon av dem.

– Jag skulle inte vilja ha någon av dem som statsminister eller premiärminister i Sverige.

SVT:s Anders Holmberg gav sig dock inte. Han ville envist ha svar på sin fråga.

– Vilken politisk ledare föredrar du?, fortsatte Holmberg.

– Det beror på kontexten, svarade Åkesson.

– Kontexten är att vi sitter här och jag ställer en fråga, sade SVT-programledaren.

Men Anders Holmberg fick till slut nöja sig med att SD-ledaren föredrar det amerikanska politiska systemet framför det ryska.

Detta upprör nu Moderatledaren Ulf Kristersson, som är förvånad av Åkesson.

– Obegripligt. Jag kan inte förstå hur man inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och den ryska presidenten Putin. Jag tror nog att nästan alla andra människor i Sverige kan göra det valet, säger Kristersson till TT.

Nyhetsbyrån har även talat med statsminister Magdalena Andersson (S), som reagerar minst lika starkt. Enligt henne är det ”oerhört allvarligt” att Jimmie Åkesson inte kan göra valet mellan Biden och Putin. Dessutom kräver hon svar från Ulf Kristersson hur Moderaterna nu, efter SD-ledarens svar i SVT, ställer sig till Sverigedemokraterna. Moderaterna brukar nämligen vara ”pålitliga” när det gäller Sveriges förhållningssätt till Ryssland, enligt statsministern.

Redan när Joe Biden blev USA:s president fick han starkt stöd av Ulf Kristersson.

Så här skrev M-ledaren på Instagram i samband med USA-valet 2020:

”Joe Biden blir USAs nästa president och vi är många som ikväll känner hoppfullhet inför detta besked. Jag tror att det vore bra för USA – men också för Europa och för Sverige. Min förhoppning är att USA under Joe Bidens ledning kommer återupprätta konstruktiva relationer med Europa, stå upp för Nato-samarbetet och åter delta i det globala klimatarbetet. Och att han agerar för att motverka den politiska polariseringen i landet, som är skadlig inte bara för USA.”

Sedan dess har polariseringen i USA knappast blivit bättre.

– Det här är mycket bättre. Det är mycket bättre med en Joe Biden som amerikansk president än en Donald Trump, sade Ulf Kristersson till TV4.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program