Trudeau ska förbjuda handeldvapen – fortsätter inskränka folkets frihet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kanadas vänsterliberala regering föreslår nu en ny lag som ska förbjuda privat ägande av handvapen, alltså att köpa eller sälja kortpipiga skjutvapen i landet, rapporterar BBC. Till skillnad från grannlandet USA har Kanada inget konstitutionellt skydd mot dylikt ägande.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som gjort sig ökänd i världen för sin brutala hantering av ”ovaccinerade” och demonstranter som velat ha tillbaka friheterna som fanns innan covid, presenterade under måndagen ett nytt lagförslag som innebär ett totalförbud mot köp och försäljning av alla sorters handeldvapen, närmare bestämt alla kortpipiga skjutvapen.

Lagförslaget innebär ”några av de tuffaste vapenkontrollåtgärderna på över 40 år”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Han gör alltså det som hans vänsterliberala kollegor i Demokraterna i USA strävar efter: stoppar vapenförsäljning till privatpersoner. Rätten till vapen står inte inskrivet i Kanadas konstitution, till skillnad från i den amerikanska grundlagen.

Andra tillägget i den amerikanska konstitutionen klargör att ”folkets rätt att behålla och bära vapen” är nödvändig för säkerheten i en fri stat. Tanken är att folket i värsta fall ska kunna resa sig och säkra sin egen frihet.

Vapen är dock populära även i Kanada, ”särskilt på landsbygden”, skriver BBC.

Justin Trudeaus nya lagstiftning skulle innebära en ”nationell frysning av ägande av handeldvapen”, säger han själv. Det handlar alltså om kortpipiga skjutvapen. Det innebär inte ett totalt förbud mot allt ägande av handeldvapen, men gör det olagligt att köpa dem.

Dessutom innebär lagen att personer inblandade i så kallade kriminella trakasserier, däribland stalking, eller våld i hemmet, förlorar sin vapenlicens.

”Utöver denna nya lagstiftning kommer Kanadas regering kräva att magasin hos långpipiga vapen ändras permanent så att de aldrig kan hålla mer än fem patroner och kommer att förbjuda försäljning och överlåtelse av magasin med stor kapacitet”, skriver regeringen.

Enligt BBC är detta Trudeaus ”mest ambitiösa försök” att begränsa tillgången till skjutvapen hos det kanadensiska folket.

Beskedet kommer bara dagar efter skolskjutningen i Texas i USA, där 21 personer dödades.

– Det kommer inte längre vara möjligt att köpa, sälja, överföra eller importera handeldvapen någonstans i Kanada. Med andra ord sätter vi ett tak på marknaden för handvapen, sade Justin Trudeau under en presskonferens i huvudstaden Ottawa.

– Förutom att använda skjutvapen för sportskytte och jakt, finns det ingen anledning för någon i Kanada att behöva vapen i sin vardag, påstod Trudeau vidare enligt BBC.

Lagförslaget väntas få grönt ljus i parlamentet.

Även i USA försöker president Joe Biden nu införa nya hårdare vapenlagar som kraftigt skulle inskränka folkets rätt att ha vapen. Han kallar det för ”vapenlagar för sunt förnuft”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program