Varningen: EU:s sanktioner kan skada Europa mer än Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Björn Wahlroos. Foto: Motopark/Wikimedia

EU-länderna borde tänka igenom sina energisanktioner mot Ryssland noga. Det säger affärsmannen Björn Wahlroos – som kallats för ”en av Skandinaviens mäktigaste företagsledare” – rapporterar Hufvudstadsbladet. Sanktionera kan göra betydligt mer skada i europeiska länder än de gör mot Ryssland.

Det är den finlandssvenske affärsmannen Björn Wahlroos, tidigare bland annat styrelseordförande för Nordea, som nu varnar för att EU:s sanktioner mot Ryssland kommer skada Europas länder mer än Ryssland.

De senaste sanktionerna innebär bland annat att två tredjedelar av all oljeimport från Ryssland omedelbart stoppas.

Enligt Björn Wahlroos behöver såväl EU, Finland som Sverige noga begrunda hur det egentligen lönar sig att hålla på med ett sanktionskrig. Den etiska argumentationen att stödja Ukraina med hjälp av maximala sanktioner mot Ryssland är meningslös och rentav farlig ur ett militärt perspektiv, menar Wahlroos, även om han samtidigt påpekar att han själv också stödjer Ukraina.

Han citerar den amerikanske generalen från andra världskriget, George Patton, som ska ha sagt:

”Ingen jävel har någonsin vunnit ett krig genom att dö för sitt land. Han vann den genom att få någon annan stackars dum jävel att dö för sitt land.”

Detsamma gäller för ekonomiska sanktioner, enligt Björn Wahlroos. Det går inte att vinna ett sanktionskrig som ”skadar dig själv mer än motståndaren”, sade han under den finske diplomaten Jaakko Iloniemis 90-årsdag enligt Hufvudstadsbladet.

Men EU har ju nyligen förklarat att man använder kriget Ukraina för att göra sig av med påstått klimatfarliga energikällor. Alla ryska fossila bränslen ska succesivt bort, enligt EU. I sociala medier spekuleras det om att sanktionernas egentliga syfte är att skada just västvärlden oavsett hur lite eller mycket de skadar Ryssland, för att tvinga igenom den ”gröna revolutionen”. Sanktionerna skulle alltså handla om att genomföra ”The Great Reset”, menar vissa användare.

– Krig handlar inte om att strypa åt kolvätetillförseln av miljömässiga orsaker. Krig handlar om att skada din fiende mer än vad du skadar dig själv. Ingen har någonsin vunnit ett krig genom att skjuta sig själv i benet, säger Björn Wahlroos.

Tuffare sanktioner mot rysk gas skulle skada Europa mycket mer än Ryssland, bedömer han.

Det finns en poäng med sanktioner mot olja som transporteras via fartyg, eftersom den kommer ut på den internationella marknader, poängterar Wahlroos. Det är vad EU nu gjort. Men avsikten är alltså att till slut göra av sig med all rysk olja, även den som går via pipelines.

Björn Wahlroos jämför också med den amerikanske presidenten Jimmy Carters misslyckade veteembargo mot Sovjetunionen på 1970-talet och efterträdaren Ronald Reagans lyckade högteknologiska sanktioner. De senare fick stor effekt, enligt Wahlroos. High tech-sanktionerna förändrade maktbalansen och knuffade Sovjet av den teknologiska utvecklingen, menar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program