Drygt var femte person testade positivt för covid-19 strax efter de fått sin första påfyllnadsdos, alltså tredje dosen ”vaccin”. Det visar en ny screeningstudie från Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet. Antikroppsnivåerna spelade inte heller någon större roll för att motverka risken att få omikronvarianten av covid, skriver Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande. Och studiedeltagarna var smittsamma i upp till hela nio dagar. Det som nu påstås återstå av ”vaccinet” är skydd mot svår sjukdom.
Det är den så kallade COMMUNITY-studien, som granskar immunitet efter covid och vaccination, som nu kommer med flera iögonfallande forskningsresultat gällande ”vaccinerade”.
Mer än var femte vårdpersonal, 22 procent, som ingick i studien testade positivt för omikron under en screeningperiod på fyra veckor efter den tredje dosen vaccin.
De flesta hade inte några symptom de två första dagarna efter positivt test.
Men inte nog med det. Personerna bar också på höga virusnivåer så länge som nio dagar efter det första positiva testet. Detta är något som förvånar forskarna. Det var inte väntat. Den högsta virusmängden kunde hittas i prover som tagits tre dagar in i förloppet och de flesta deltagarna bar då på ”relativt höga virusnivåer” i upp till nio dagar, förklaras det.
Detta tyder enligt forskningen på att en infekterad person kan smitta andra människor under nio dagar, oavsett hur starka symptomen är.
Studien fastslår också att nivån av antikroppar inte spelade någon större roll för att mota infektion.
– Omikron tar sig förbi antikropparna. Vi ser att de som blir infekterade hade lika höga nivåer av antikroppar som de som inte blev infekterade, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och ansvarig forskare för studien, till SVT.
”Antikropparna i blodet på studiedeltagarna hade sämre förmåga att binda till Omikron än mot de andra varianterna av viruset, och antikroppsnivåerna hade ingen större betydelse för risken att bli infekterad”, skriver forskarna.
Enligt Charlotte Thålin är detta första gången som forskare kunnat följa virushalterna i luftvägarna under en pågående infektion med omikron.
– Vi vet ju sedan tidigare att omikronvarianten är väldigt smittsam, men att så många skulle bli infekterade trots att de just hade fått tredje dosen och troligtvis uppnått maximalt vaccinskydd, var förvånande, förklarar hon i pressmeddelandet som rubricerats ”Hög förekomst av omikron bland sjukvårdsmedarbetare trots tre vaccindoser”.
Studien undersökte både omikron BA.1 och den nyare BA.2-varianten, som blivit dominerande i Sverige. Så väl virusmängden i luftvägarna samt tiden som en person hade detekterbart virus i kroppen var något högre för BA.2, vilket enligt forskarna skulle kunna förklara varför den blivit dominerande. Det så kallade vaccinet brister alltså i sin förmåga att ge skydd mot infektion och smittspridning, konstaterar forskarna, men påstår ännu att det skyddar mot svår sjukdom.
Läs tidigare artikel: ”Malone: Vaccinet verkar främja smittspridning”